Mennyire lesz valaki súlyos beteg, ha megfertőződik?

A legtöbb esetben – az influenzához hasonló tünetekkel – enyhe lefolyású a betegség. A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből. DE ne felejtsük el, hogy ez nem egy szokásos influenzajárvány, fertőzési képessége és a halálozási aránya is többszöröse az influenzáénak.

Kínai tudósok szerint a vírusfertőzés klinikai jellemzői: láz, száraz köhögés, légszomj, a vérben a perifériás fehérvérsejtek száma csökkent, valamint a mellkasröntgen-felvételén gyulladásos elváltozások jelentkeznek.
A COVID-19 fertőzés klinikai lefolyásának három fő mintája létezik:
– felső légúti tüneteket mutató enyhe lefolyású betegség,
– nem életveszélyes lefolyású tüdőgyulladás,
– súlyos tüdőgyulladás akut légzőszervi distressz szindrómával (= ARDS a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak, életet veszélyeztető állapot. Enyhe tünetekkel kezdődik 7–8 napon át, majd bekövetkezik egy gyors állapotromlás (ARDS) és a beteg állapota komoly életmentő eljárást igényel.)

A súlyos, életveszélyes tüdőgyulladás azoknál valószínűbb, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

A WHO március 17-én kiadott jelentése szerint, a bizonyított Covid-19-betegek esetei alapján, a betegség mintegy 3-4 százalék között végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája. A február 25-én megjelent híradások szerint, kínai adatok alapján a COVID-19 nevű eddig gyógymód nélküli betegség teljes halálozási arányszáma 3,37%, az időskorúak és a betegek a legveszélyeztettebbek.

(Forrás: koronavirus.gov.hu, wikipédia, tankönyvtár/orvostudomány  WHO)