2021. április 9., 10:54
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál (TAFE) oldalán új, 35 részes sorozat indult, felvillantva a fesztivál 35 évadának gazdag emlékeiből pár epizódot. A sorozat válogatásában archív fotók és videofelvételek, korabeli újságcikkek mutatnak be emlékezetes pillanatokat a Szentendrei Tavaszi Fesztivál elmúlt 35 évéből. 

A vidéki városok közül Szentendre elsőként csatlakozott 1985-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz. Az első évtizedekben a főváros programsorozatához azonos időszakban, Tavaszi Napok címmel kapcsolódtak be a vidéki városok. 2009-től változott a név, ekkortól már Szentendrei Tavaszi Fesztivál néven futottak a programok. Az első évben, március végén 10 napon át várták a szentendreieket zenés városnézéssel, néptánc-előadással, kiállításokkal, gasztronómiai programokkal, de volt az „egyéb programok” között tekeverseny is az egykori VGV (Szentendrei Városgazdálkodási Vállalat, mai nevén: VSZ NZrt) automata tekepályáján. A Skanzen vásári komédiával, tavaszváró népszokásokhoz kapcsolódó programokkal csatlakozott.

A szentendrei Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár rendezvényeivel aktív résztvevője volt annak a kulturális pezsgésnek, ami a rendszerváltást megelőzte Magyarországon. Érdekesség, hogy például 1987-ben, a PMKK szervezésében rendezték meg a Visegrádi Palotajátékokat is, illetve a művelődési központ adott helyet az antik metszetek és metszetes könyvek első országos árverésének, melyet az Állami Könyvterjesztő Vállalat antikvár csoportja rendezett.

A Szentendrei Tavaszi Napok programtematikája a kezdeti években egyértelműen a komolyzenei és folklórprogramok irányát mutatja. Mellettük állandó elemként sportesemények, gasztronómiai programok és virágkötészeti kiállítások is helyet kapnak. A rendszerváltozás után, 1991-ben berobban a műsorrendbe az alternatív zene és színház.

A Szentendrei Teátrum–Szentendrei Tavaszi Fesztivál 35 részes sorozatában naponta további helytörténeti és kultúrtörténeti érdekességeket olvashat a fesztivál évadairól:

https://www.facebook.com/SzentendreiTavasziFesztival

https://szentendreitavaszifesztival.hu/

A Szentendrei Tavaszi Napok ünnepélyes megnyitója ’85 márciusában, a Tanácsházán (ma: Városháza). A színpadon a Vujicsics együttes.

Zeneiskolások szabadtéri koncertje a Városház téren. A Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanárai és növendékei azóta is a programsorozat visszatérő szereplői. A képen a háttérben a zöldség-gyümölcs bolt és az Állami Biztosító épülete.

Mazsorettek Szentendre főterén (akkor még Marx téren) 1986-ban.

Forrás: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteménye, https://pemete.blog.hu/. Fotók: Miser István

A sorozathoz ötleteket adott Gaján Éva könyvtáros, Kurdics Valéria és Göllner Judit, a fesztivál korábbi szervezői, a dokumentumgyűjtésben Pirmann Tamás, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteményének könyvtárosa segített.