2024. március 22., 09:01

Minden korábbinál izgalmasabb, szerteágazóbb lesz a Szentendrei Teátrum szervezésében április 6-án kezdődő Tavaszi Fesztivál. Ugyanakkor Veszélyes csillagzat alatt címmel, több mint 200 alkotással a MűvészetMalomban megnyílik az Európai Iskola művészcsoportot bemutató  tárlat. Örömteli újdonság, hogy a fesztivál színházjegyeivel áprilisban a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításait is megtekinthetik az érdeklődők. 

Március 21-én a MűvészetMalomban ismertették az idei Szentendrei Tavaszi Fesztivál programját. Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum vezetőjének felvezetőjét követően Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese hangsúlyozta: Szentendrét különleges, a művészeket, leginkább a festőművészeket vonzó légköre emeli ki a magyar települések sorából. – A szentendrei művésztelep lakói már a 30-as évektől éltek itt, aztán a 70-es, 80-as évektől újult meg ismét a művészeti élet a városban, amikor a legkülönbözőbb művészeti ágak képviselői jelentek meg Szentendrén, és ezt a tradíciót eleveníti fel az idei tavaszi fesztivál is – mondta a térség országgyűlési képviselője.

10% kedvezmény a Teátrum Tavaszi Fesztiváljának 5 előadására, Városkártyával! Pontos információ: https://varoskartya.szentendre.hu/elfogadohelyek/p-17016293988

Fülöp Zsolt, polgármester emlékeztetett, vakmerő ötlet volt, de végül bejött, amikor a Szentendrei Teátrum öt, egymástól nagyon különböző, remek előadással indította az első téli évadát. A kultúrát népszerűsítő, példaértékű kezdeményezés volt az is, hogy a színházjeggyel fél áron lehetett látogatni a Ferenczy Művészeti Központ kiállításait. Ezt a Színházból Múzeumba elnevezésű programot tovább fejlesztve áprilisban egy színházjeggyel a kiállítások is látogathatók. 

 

Az idei programról szólva elmondta, a Tavaszi Fesztivál április két hete alatt személyes sorsokat, életeket villant fel. Csak néhány előadást említve: Nyáry Krisztián és Náray Erika múlt századi magyar írók szerelmes leveleit mutatja meg nekünk. Egy kortárs író, Grecsó Krisztián viszont maga meséli el a saját történetét. A fiatal Janikovszky Éva felnőtté válását Sodró Eliza játssza el, Szalontay Tünde pedig beavat minket élete titkába, a Született Wágner Emese című darabban.

– Abban, hogy ma már téli, tavaszi és nyári évadról beszélhetünk, az önkormányzat és a kulturális kormányzat támogatása mellett a közönségnek is komoly szerepe van, hiszen a jegyvásárlással ők a legnagyobb támogatóink – emelte ki a polgármester. 

Lauter Éva, az FMC megbízott vezetője arról beszélt, nagyszerű hír, hogy a rendezvénysorozat az Európai Iskola művészcsoportot bemutató tárlattal kezdődik a MűvészetMalomban. Az 1945 és 1948 között működő, a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő, nagy hatású művészcsoport munkásságát bemutató kiállítást több éves kutatómunka előzte meg, amelyet Árvai Mária, Bodonyi Emőke, Hornyik Sándor, Passuth Krisztina, Pataki Gábor, Várkonyi György neve fémjelez. 

A MűvészetMalom három épületrészében, 1200 négyzetméteren kialakított tárlaton nemcsak a művészcsoport magyar tagjainak, hanem a kiállításaikon szereplő vagy velük kapcsolatot ápoló cseh, román, holland és francia művészek alkotásai is láthatók.

A várható színházi élményekről ízelítőül Szabó Kimmel Tamás színművész beszélt néhány szót. Ő Szép Ernő szerelmesekről szóló, „Vőlegény” című színművéből ad elő jeleneteket Balla Eszterrel. 

Magyar Attila színművész, az OkosMese, a Kutya jó okos buli című műsorának egyik szereplője pedig arról beszélt, az interaktív koncerten a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell gondoskodni a kutyákról, mire lehet szükségük a kutyaboltból, miként lehet biztonságosan viselkedni velük és mellettük, és azt is, hogy miért jó elpakolni otthon a játékokat. Olyan előadásról van szó, amely a környezet és a természet védelmét igyekszik szórakoztató módon elmesélni a gyerekeknek, hogy felnőttként számukra természetes legyen ez az életforma.

(Fotó: Weszelits András)