2022. április 14., 14:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A menekültek ellátására valamennyi intézmény felkészült – hangzott el a Helyi Operatív Törzs (HOPT) e heti egyeztetésén. Akkor még úgy volt, hogy a megyei Védelmi Bizottság első alkalommal veszi igénybe a V8-ban kialakított ideiglenes szálláshelyet, de erre mégsem kerül sor, egyelőre nem érkeznek regisztrált menekültek Szentendrére. Csökkenőben a koronavírusos fertőzések száma, a szezonális vírusok azonban sok megbetegedést okoznak.

Dr. Bogár Andrea házi gyermekorvos tapasztalatai szerint a gyermekek körében akadnak koronavírusos esetek, a felső légúti fertőzések gyakoribbak, de csökkenőben van a megbetegedések száma. Már azonosították a koronavírus újabb variánsát, egyelőre nem tudni, hogy ez mikor ér el hozzánk, és milyen hatása lesz. A házi gyermekorvosoknak akut betegséggel menekült gyermeket nem kellett kezelni az utóbbi időben.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos tájékoztatása szerint elég sok a beteg, vannak koronavírus-fertőzöttek is és nagyon gyakoriak a felső légúti vírusok miatti megbetegedések, de súlyos eset nem fordult elő. Valamennyi háziorvos dolgozik a szokásos munkarendben.

Szentendre Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) a szokásos munkarend szerint fogadják a betegeket. A kollégák között nincsenek betegek. A menekültek egészségügyi ellátására felkészült az intézmény, eddig azonban nem volt ilyen eset. A húsvéti ünnepek utáni napon, április 19-én az intézmény zárva lesz, sürgős esetben a szentendrei ügyeletet tudják felkeresni a betegek – tájékoztatott Dublinszki-Boda Péter, a SZEI intézményvezetője.

A gyermekintézményekben sem a munkatársak, sem a gyermekek között jelenleg nem tudnak koronavírus-fertőzöttekről, a szezonális vírusok miatt voltak sokan betegek, de csökkenőben van a számuk. Óvodai, bölcsődei felvétel miatt még nem keresték a gyermekintézményeket menekült családok.

A Gondozási Központban egy dolgozó volt koronavírus-fertőzött, de mára már ő is munkába állt. A hajléktalanszállón ismét bebizonyosodott, hogy nagy hasznát vesszük a lakókonténereknek, egyik gondozottunkat a tünetei miatt elkülönítettük, majd kiderült covid fertőzöttsége. Őt később kórházba szállították – mondta Kecskésné Sipos Andrea, intézményvezető.  Korábban több menekült gyermeket regisztráltak a területi védőnők, azonban a múlt héten nem voltak újabb családok, akik a védőnői ellátást igényelték volna a gyermekük részére.

A Kulturális Központból többen – a tavaszi programok szervezése mellett – március 29-én a tiszabecsi határátkelőre utazott, hogy segítsék a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseinek munkáját. Lakatos Judit ügyvezető megköszönte az önkormányzati intézmények együttműködését.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság igazgatóhelyettese, Fekete András a HOPT hétfői ülésén elmondta: a Védelmi Bizottság döntése értelmében 18 ukrajnai menekültet kell elszállásolni öt-hat napra a V8-ban kialakított fogadó helyiségben, a pomázi Kara Hotelből helyezik át őket, és oda is fognak visszatérni. A fogadásukról, ellátásukról egyeztető V8 vezetését ugyanakkor csütörtökön már arról tájékoztatták, hogy erre mégse kerül sor.

A Városi Szolgáltatónál egy koronavírusos megbetegedés fordult elő az utóbbi időben, az egyéb megbetegedések sem okoznak létszámgondot. A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény által gyűjtött adományokat a VSZ raktározza, ha szükséges, akkor itt még elhelyezhetők adományok a menekültek számára. A menekültek szociális étkeztetését 10-15 fő veszi igénybe, a VSZ ötszázezer forintos keretet különített el a menekültek étkeztetésére.

Magyar Judit alpolgármester arról tájékoztatta az Operatív Törzset, hogy a lakosság számára készül egy tájékoztató tematikus web-oldal a menekültek fogadásával kapcsolatos tudnivalókról, mert a városban többen fogadtak be menekült családokat, gyerekeket. A fontosabb tudnivalókról egy print kiadványt is tervez a városvezetés.

Borítóképünkön: ideiglenes szálláshely a V8 Uszoda és Szabadidőközpontban.