2022. április 28., 11:51
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Bár szép számmal akadnak koronavírusos betegek, de amióta a kormány eltörölte a járványügyi szabályokat, sokan megfeledkeznek arról, hogy a vírus és mutációi változatlanul jelen vannak. Holott a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2022. március 7-i határozata értelmében az egészségügyi intézményekben változatlanul kötelező a maszkviselés.

– Kérjük, hogy aki a SZEI-be jön, hozzon magával maszkot, és viselje szabályosan, amíg intézményünkben tartózkodik – kéri Dublinszki-Boda Péter az intézmény vezetője. – A SZEI-ben egyébként a megszokott rendben folyik a rendelés, elenyésző az érdeklődés a covid-védőoltások és az önköltséges PCR-teszt iránt. Ukrán menekültek fogadására felkészültünk, de eddig nem keresték fel az intézményt.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos szerint sok a szezonális vírusokkal fertőzött beteg, és ismét elég sok a koronavírusos is. Súlyos esetek nemigen fordulnak elő, a többség influenzaszerű tünetekkel vészeli át a fertőzést. A védőoltásra kevesen jelentkeznek, inkább csak a negyedik oltás után érdeklődnek. A Mentőszolgálat PCR-tesztet már nem végez, maradt a gyorsteszt.

Dr. Bogár Andrea házi gyermekorvos tájékoztatása szerint előfordulnak koronavírusos esetek a gyerekek körében, de inkább a szezonális vírusok okoznak több megbetegedést. A gyermekek covid-védőoltására az utóbbi időben nem volt új jelentkező.  Menekült gyermekeknél néhány akut megbetegedés fordult elő, súlyosabb eset nem volt.

A gyermekintézményekben egy-két esetet leszámítva a gyerekek körében alig fordul elő megbetegedés. A munkatársak között néhány esetet leszámítva nincs beteg, koronavírus fertőzött nincs köztük, felsőlégúti fertőzések fordulnak elő. Néhány gyerek családjában előfordul koronavírusos hozzátartozó. Elkezdődött az óvodákban a beíratás. Menekült gyermek felvételét egyelőre nem kérték a gyermekintézményekben.

A V8 készen állt a menekültek fogadására, de az érkezésük előtt nem sokkal lemondták. Fogászat és egy magánlaboratórium is nyílt a V8 épületében.  Az uszoda látogatottsága változatlanul jó, várjuk a közszolgáltatásban dolgozó kollégákat is, akik kedvezményesen vehetik igénybe az uszoda szolgáltatásait – tájékoztatott dr. Juhász László, a V8 ügyvezető igazgatója.

A Gondozási Központban sem a gondozottak, sem a munkatársak között nincs koronavírus-fertőzött. Hatan jelentkeztek negyedik oltásra, amit Szoltsányi doktor fog beadni. A területi védőnöknél újabb menekült gyermekek ellátására nem volt szükség.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság teljes létszámmal dolgozik. Mivel a megyei Védelmi Bizottság nem vette igénybe a V8-ban berendezett ideiglenes szállást, ezért a menekültek számára fenntartott helyiségben a berendezést elbontják. Így a V8 tudja hasznosítani a helyiséget. A Rendészet négy órán belül újra alkalmassá tudja tenni a helyiséget menekültek fogadására, ha szükség lenne rá.