2023. október 20., 14:17

Nem egyedi, ami a Szentendrének odaítélt 8,2 milliárdos turisztikai fejlesztés ügyében történik. A 2017-ben született kormányhatározat ellenére a város a mai napig nem kapta meg a támogatást. Hasonló cipőben jár Vác, ahol a szintén független városvezetés hiába vár a megítélt támogatásra. Bár a fideszes vezetésű településeket is sújtja, hogy a kormányzati politika folyamatosan szűkíti a települések gazdasági és jogi mozgásterét, feltűnő, hogy a turisztikai támogatások kedvezményezettjei jellemzően kormánypárti vezetésű helységek.  A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban kiosztott 61 milliárd forintnyi közpénz 78,4 százaléka kormánypárti településeknek jutott – olvasható a 24.hu cikkében.

Évek óta hiába vár az önkormányzat arra az összesen 8,2 milliárd forintos támogatásra, amelyet egy 2017-es kormányhatározatban ítéltek oda Szentendrének, az egykori kereskedőház rekonstrukciójára (2,6 Mrd Ft), a Duna korzó újjáépítésére (2,6 Mrd Ft), és városképének turisztikai szempontú fejlesztésére, benne a Templomdomb rekonstrukciójára (3 Mrd Ft). Hiába azonban a támogató döntés, az előző, Fidesz többségű városvezetésnek sem sikerült lehívnia a kormányhatározatban megítélt 88,2 milliárd forintos támogatást, ma pedig már nem lehet hozzájutni a városnak megítélt összeghez. Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) akkori vezetője ugyanis a 2020. augusztus 25-én a támogatásokkal kapcsolatos egyeztetésen azt közölte Fülöp Zsolt polgármesterrel, illetve Vác független polgármesterével, Matkovich Ilonával, hogy a városoknak ítélt támogatásokat nem fizetik ki, mert a támogatások szabadon átcsoportosíthatók, illetve hogy a további egyeztetésekre csak az új országos turisztikai koncepció elkészülte után kerülhet sor. Fülöp Zsolt ebből azt a következtetést vonta le, hogy meg kell harcolni a korábban odaítélt támogatásért is.   

Még ugyanezen év októberében a városvezetés soron kívül kormányzati segítséget kért a Kereskedőház megmentéséhez, hogy egyedi kormánydöntéssel támogassák a pótolhatatlan értéket képviselő műemlékegyüttes megmentését, a további állagromlás azonnali megakadályozását. A semmitmondó válaszra csaknem fél évet kellett várni, amelyből az derült ki, hogy a kormány nem adja oda a megítélt támogatást, oldja meg az önkormányzat maga a problémát.

Miután sem a városnak megítélt támogatás nem érkezett meg, sem az egyedi kormánydöntésről nem született határozat, Fülöp Zsolt a térség országgyűlési képviselőjét, Vitályos Esztert kereste meg az ügyben. Idén áprilisban a térségi egyeztetésen a képviselő elmondta, az MTÜ nyitott a Szentendrén védendő turisztikai értékek és azok állagmegóvása érdekében folytatandó tárgyalásokra.  

Idén júniusban a polgármester Vitályos Eszter társaságában tárgyalt az MTÜ vezetőivel az elmaradt támogatás ügyében, ahol kiderült, hogy hiába adta be a városvezetés 2021 tavaszán az MTÜ által korábban kért – bár az eredeti támogatás feltételéül elő nem írt – turisztikai koncepciót, az valahol elkallódhatott, az ügynökség új vezetése ugyanis nem volt tisztában azzal, hogy a dokumentum már két éve náluk van. Ezért abban maradtak, hogy a város újra beadja a koncepciót. A város vezetése a Templomdomb tulajdonosával, a katolikus egyházközséggel együttműködve folytatja a munkát a támogatás megszerzéséért.  

Szentendre kálváriája a kormányzati támogatásokkal nem egyedi, derül ki a 24.hu összeállításából. A cikk bemutatja, hogy a hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogram, a 2017-ben indult Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében igencsak egyoldalú volt a támogatások odaítélése. A portál összesítése szerint a programban az MTÜ összesen 61 milliárd forint közpénzt osztott ki 178 önkormányzat 454 turisztikai projektjének megvalósítására, és ennek 78,4 százalékát fideszes polgármesterek által vezetett települések kapták. Ezzel együtt a megszorítások miatt sok fideszes vezetésű önkormányzat sem jutott fejlesztési támogatásokhoz, csak a tűzhöz legközelebb ülők.