2023. április 13., 11:11

Folytatódnak a Templomdomb geodéziai vizsgálatai. A négyhavonta, mintegy száz ponton elvégzett mérések szükségességét a mellvédfal és a téglafedkövek 2020 augusztusában bekövetkezett omlása miatt megrendelt és elkészült szakvélemény írta elő.

A statikai szakvélemény szerint a „tűrhető” minősítésű támfal- és mellvédszakaszok fenntartásához szoros alakváltozás-követés indokolt, mert amennyiben elmozdulásra utaló változás következik be, akkor az, azonnali beavatkozást tehet szükségessé.

A szakvélemény előírása szerint az önkormányzat megkötötte a szerződést a geodéziai felmérésekre. Az eddigi mérések alapján nem tapasztaltak érdemi mozgást, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem kellene figyelni a mellvédfalat károsító hatásokra, a mellvédoszlopok, a téglafalak repedéseinek megfigyelésére. A geodéta a legnagyobb gondot a nem megfelelő felszíni vízelvezetésben látja: a térburkolat lejtése, a térburkolat hibái és az egyébként jótékony hatású fák is segítenek levezetni a vizet a mélyebb rétegekbe, ahol a víz kifejti a támfalat gyengítő és hosszabb távon azt tönkretevő hatását. A geodéta jelentésében az emberi károkozást – kövek, kőlapok kiszedését – is megemlíti.

A részben önkormányzati, részben plébániai tulajdonban lévő Templomdombnak és támfalának felújítása nem halogatható az örökkévalóságig. A statikai szakvélemény szerint a felsőszint tereprendezése, a vízelvezetés megoldása csökkentheti a károsító hatásokat, de „a legalább száz éves – az alsóbb részein ennél is jóval öregebb – gyenge minőségű építménytől nem várható, hogy a végtelenségig szolgáljon.” Egyebek mellett ezért is szorgalmazza Fülöp Zsolt polgármester Vitályos Eszter országgyűlési képviselő közbenjárását a Magyar Turisztikai Ügynökségnél, hogy a 2017. évi kormányhatározatban a szentendrei turisztikai fejlesztésekre szánt 8,2 milliárd forintról mielőbb kezdődjenek meg az egyeztetések.

FOTÓ: Bellai László / Szentendre.hu

(Képeink a tavaszi bejáráson készültek. A borítón balról jobbra: Szöllősy-Meggyes Ildikó, az önkormányzat pályázati referense, Pilis Dániel alpolgármester, Sajti Zoltán geodéta és Pusztai Gábor, a Városi Szolgáltató munkatársa.)