2023. április 6., 09:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A napokban folytatódott Vitályos Eszter és a régiós települések polgármestereinek egyeztetése. Az országgyűlési képviselő levélben kereste meg Fülöp Zsolt polgármestert, hogy beszámoljon legutóbbi személyes találkozójukon felvetődött problémákkal, kérdésekkel, kérésekkel kapcsolatosan.

Így többek között tájékoztatta arról, hogy az önkormányzatok által fizetett szolidaritási hozzájárulás korrekciója már korábban is szóba került, illetve hogy a kérdéskört a kormány áttekinti, és azt követően hoz döntést az ügyben. Energiahatékonysági beruházások támogatási lehetőségeit a szaktárcák jelenleg vizsgálják. Az előzetes információk alapján úgy tűnik, hogy 2023 tavaszán-nyár elején már várhatók ezzel kapcsolatos pályázatok.

A Dunaparti Művelődési Ház még állami tulajdonban lévő szárnyának önkormányzati tulajdonba adásával kapcsolatosan azt közölte Vitályos Eszter, hogy ennek lehetőségét a gazdaságfejlesztési tárca jelenleg vizsgálja, illetve hogy jelenleg nincs belterületi útfelújítással kapcsolatos pályázati lehetőség, de keresik az új lehetőségeket. Arról is írt, hogy nincs tervbe véve az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítmények állami tulajdonba vétele.

Megvalósulhatnak a visszavont turisztikai fejlesztések?

Végül a képviselő arról tájékoztatott, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nyitott a szentendrei védendő turisztikai értékei és azok állagmegóvása érdekében folytatandó tárgyalásokra. 

Fülöp Zsolt polgármester válaszlevelében örömét fejezte ki, hogy remény van arra, hogy az egy év alatt 137 millió forintról 402 millió forintra emelt szolidaritási hozzájárulás összegét csökkentik. Arról is tájékoztatta Vitályos Esztert, hogy az idén tavasszal esedékes energiahatékonysági pályázatok fűtési idényig történő befejezése kétséges az érvényben lévő szabályok betartása esetén, illetve hogy bízik benne, ebben az ügyben is gyors döntés születik majd.

A Dunaparti Művelődési Ház jelenleg állami tulajdonban lévő szárnyának önkormányzati tulajdonba adásával kapcsolatosan közölte, az azzal kapcsolatos vizsgálat már lezajlott, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jelezte, támogatják a tulajdonátadást, és az azzal kapcsolatos a kormányelőterjesztést előkészítették. Ehhez képest – tette hozzá – a Gazdaságfejlesztési Minisztériumi vizsgálat visszalépést jelent. 

Fülöp Zsolt az MTÜ-vel folytatott egyeztetést követően kérte az országgyűlési képviselő közbenjárását, hogy személyes tárgyalás sorozat kezdődhessen a 2017. évi kormányhatározatban szereplő 8,2 milliárd forintos fejlesztési tervek egyeztetéséről és megvalósításáról. 

Együttműködés az UNESCO világörökségi kezdeményezés ügyében

Továbbá tájékoztatta Vitályos Esztert, hogy támogatja az UNESCO Világörökséggé nyilvánítás megalapozó dokumentációjának elkészítését, illetve hogy utasította a Turisztikai Desztináció Menedzsment iroda vezetőjét,  továbbítsa a Szentendre épített örökségével, természeti értékeivel, kulturális örökségével  kapcsolatban a pályázathoz szükséges adatokat.

Ugyanakkor újabb személyes találkozót kért Vitályos Esztertől, amelyen a következő témákban szeretne egyeztetni:

  • –  önkormányzati feladatellátások változásai,
  • –  egészségügyi alapellátás,
  • –  11-es út felújításához kapcsolódóan forgalomtechnikai tervezés és egyeztetés indítása, 
  • –  a SPAR áruház engedélyezéséhez szükséges „plázaengedély” megszerzéséhez kapcsolódó tennivalók,
  • –  az állami tulajdonba került volt orosz laktanya sorsa, az önkormányzat és az állam együttműködésének lehetőségei, 
  • –  REC Regionális Környezetvédelmi Központ állami tulajdonú terület további sorsa, az egy évtizede kihasználatlan önkormányzati tulajdonban lévő termálkúttal összefüggésben. 

Borítóképünk a 11-es út tervezett felújításáról szóló tavaly nyári egyeztetésen készült. Fotó: Bellai László