2023. június 7., 13:02

Fülöp Zsolt polgármester a 300 éves Kereskedőház felújításának felgyorsítása ügyében tárgyalt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetőivel. A megbeszélésen kiderült, a 2017-es, 8,2 milliárd forintos fejlesztést ígérő kormányhatározat ellenére egyelőre nincs pénz a szentendrei fejlesztésekre.

A Vitályos Eszter országgyűlési képviselő társaságában zajlott tárgyalásokon elhangzott, hogy a kormány 2017-es határozatával 8,2 milliárd forintos támogatást biztosít a több belvárosi fejlesztési munkára. A kifizetésre azonban nem került sor, mert 2019 tavaszán az MTÜ leállította a programot.

Bár korábban nem volt róla szó, amikor az új városvezetés megkereste a turisztikai ügynökséget az ügyben, a turisztikai koncepció elkészítéséhez kötötték a fejlesztés támogatását. Amikor – az MTÜ-val zajlott folyamatos egyeztetést követően – 2021 tavaszán elkészült a koncepció, és az önkormányzat benyújtotta azt, az ügynökség közölte, hogy már lezárta a tervezési időszakot, így semmi nem lett a támogatásból.

A tárgyaláson az is kiderült, az MTÜ új vezetése nem volt tisztában azzal, hogy Szentendre már beadta a turisztikai koncepciót. Az is elhangzott, hogy bár a kormányhatározatot nem vonták vissza, az ígért 8,2 milliárd forint mégsem áll rendelkezésre. Ezért a tárgyaló felek abban maradtak, hogy Szentendre újra benyújtja a koncepciót. Illetve arról tájékoztatták a polgármestert, hogy a Templomdomb, a Kereskedőház, a Dunakorzó, a Barcsay Múzeum és a Dunaparti Művelődési Ház ügyében közös gondolkodás kezdődhet a jövőben.