2020. június 2., 12:57
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A járvány idején a város példás összefogásáról, a segítőkész szentendreiek munkájáról, a Helyi Operatív Törzs döntéseiről, intézkedéseiről készült egy visszatekintés, egy összefoglaló videó az elmúlt közel két és fél hónapról.

A veszélyhelyzet kihirdetésekor megalakult a Helyi Operatív Törzs, fő feladata – a város működtetése mellett – a járvány elleni védekezés megszervezése volt. 50 alkalommal ülésezett online, működése alatt közel 50 intézkedést hozott. Többek között szünetet rendelt el az óvodákban, bezáratta az uszodát, átmenetileg a hulladékudvart, és forgalomkorlátozásokat rendelt el a városban. Védőeszközöket vásárolt és osztott szét. Megszervezte az ételkiszállítást, mosógépet vett a mentőállomásnak, elindította a Szentendrei Éléstárat a rászorulóknak, adománygyűjtést kezdett a Szentendréért Közalapítvány nevében.

A március végétől kihirdetett kijárási korlátozás miatt a város elindította a „Maradj otthon!” szentendrei kampányát. 28 szentendrei művész, híresség videóüzenetben kért mindenkit – kedvet csinálva az otthonmaradáshoz –, hogy kerüljék a társaságot, csökkentsék a társas kapcsolataikat, törődjenek többet a közvetlen családtagokkal.

Mivel az állami szervek nem biztosítottak védőfelszerelést, ezért az önkormányzat látta el eszközökkel azokat, akik munkájuk révén nagyobb mértékben voltak kitéve a megfertőződésnek, így a Városi Szolgáltató, a Családsegítő, a Gondozási központ, a Rendészet munkatársait, a háziorvosokat, a gyermekorvosokat, az óvónőket és a rendelőintézetet.

A Helyi Operatív Törzs április 22-én, a Vöröskereszt nyilatkozata szerint, az országban egyedülálló módon, elindította Szentendrei Éléstárat. Az Éléstár feltöltéséhez az önkormányzat eddig 1,4 millió forinttal járult hozzá. A Szentendrei Éléstárat rengeteg együttérző polgár, civil szervezet, cég, intézmény is segítette. 573 csomagot kaptak tőlük a rászorulók.

A Segíts, hogy segíthessünk! kampányban a szentendreiek május 4-ig több mint 5 millió forinttal segítették bajba jutott városi honfitársaikat.

Március közepétől a mai napig közel 50 cég, nagyon sok vállalkozó, civil szervezet, és rengeteg magánszemély segített, hogy Szentendre túlélje a koronavírus-járványt, akiknek köszönettel tartozunk.