2024. június 20., 09:22

Kedves Barátunk!

Néhány nap múlva, június 22-én szombaton tartjuk legnagyobb ünnepünket az Ivan dant, amelyet őseink mediterráneumból hozott hagyományát újjáélesztve luminara ünnepként rendez meg Önkormányzatunk, amikor mécsesek világítják meg az utcákat, tereket, hogy ezek fényével méltó és lenyűgöző légkört teremtsünk.

Az ünnep délután öt órakor dalmát misével kezdődik. Az este beálltával pedig elkezdjük több ezer mécses kirakását is önkénteseinkkel. A Fő téren nyolc órától a béke, szeretet és a jólét jelképét, olajágakat rakunk ki mécsesekből a város vezetőivel, az új és mai önkormányzati képviselőkkel közösen. A Templomdombon Keresztelő Szent János tizennyolc méteres jelképét rakják ki barátaink mécsesekből, és idén is elkészül az a kis fénypatak is amely Templomdombról a Duna-parti Kucsera keresztig vezet majd, és amelyekben az Ön segítségére is számítunk A Duna-korzón lévő sátrakban kóstolót kínálunk szentendrei dalmát ételeinkből és lesz boros sátor is. 21 órától pedig, amikor már lement a nap, a Riverside pontonon a Vigad, a Fő téren az Igraj Kóló Horvát Nemzetiségi együttes szórakoztatja majd az ünneplőket. 21 óra 30-tól operaestet rendezünk a főtéri városi Vendégház udvarán a Vujicsics Tihamér Zeneiskola énekművész hallgatóinak közreműködésével. De ez az éj a Múzeumok éjszkája is, amelyen a Ferenczy Múzeum Centrum és Skanzen is számos kellemes és érdekes programmal várja Önt, mint ahogy reményeik szerint az óvárosi vendéglők is csatakoznak felhívásunkhoz!

Sétáljon el családjával, barátaival az esti, a sok kis apró fénytől különös hangulatú Szentendre óvárosba, gyújtson mécsest Ön is és hozzon magával hagyományos lámpást is, hogy így tegyük együtt varázslatossá az ünnepet!

Szeretettel várja Önt a szentendrei dalmát közösség Horvát Nemzetiségi Önkormányzata

 

Kapcsolódó cikkünk:

Június 22. – Ivan dan, Szentendre búcsúja