2022. szeptember 19., 13:49
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közös érdekünk, hogy megőrizzük a főváros közelében fekvő túrázóhelyeket, a különleges élővilágot, a gyönyörű természeti környezetet. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fenntartó tájékozódjon és ismereteket szerezzen a területre látogatókról. 2017 óta minden évben egy kijelölt hétvégén kérdőíves felméréssel egybekötött látogatószámlálást végez a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága. Az öt éve zajló ökoturisztikai kutatás helyszíne a Pilisi Bioszféra Rezervátum.

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetének szakmai irányításával zajló kutatás célja, hogy jobban megismerhessék a területre látogatók viselkedését, igényeit, valamint a helyszínhez kapcsolódó ismereteiket. A látogatottság feltérképezése mellett minden évben egy-egy témát külön kiemelnek és kutatnak. A látogatószámlálást csak önkéntesek segítségével tudják megvalósítani, mivel a terület mérete és a turistautak száma miatt naponta mintegy 50 fő összehangolt munkája hozná meg a kívánt eredményt.

Az önkéntesek feladata a  látogatószámlálás és kérdőíves felmérés a kijelölt pontokon. A helyszínek a turistautak mentén találhatóak többnyire erdei környezetben, lakott területtől legfeljebb 1 km távolságra, vagy kedvelt kirándulóhelyek közelében.

A felmérés idejére a szervező igény szerint szálláshelyet és étkezést biztosít az önkénteseknek a mogyoróhegyi Madas László Erdészeti Erdei Iskolában, és a kijelölt pontokra oda is szállítja őket. E mellett a számlálást végzők két fő részére szóló belépőt kapnak a Budakeszi Vadasparkba.

A terepi munkáról szükség esetén referenciaigazolást állítanak ki.

A felmérés időpontja: 2022. október 1. (szombat) és október 2. (vasárnap) 8:00 órától 17:00 óráig.

Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni az onkentesek@dinpi.hu e-mail címen lehet.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 27. (kedd)

 

Fotó: parkerdo.hu