2017. április 12., 18:02

Évértékelés Fülöp Zsolt képviselőtől – 5. körzet.

Az elmúlt egy év képviselői munkája során mit sikerült elérnie a körzetben?
Képviselőként az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Kezdjük az örömtelivel, amire három példát hoznék fel: épült út a lakosság plusz áldozatvállalásával; sikerült a legnagyobb kátyúkat befoltozni; a lakótelepen a fűtési szezon kezdetekor sikerült elhárítani a fűtési rendszer hibáit. Ami miatt pedig sírni lehet: az önkormányzat saját erőből, plusz lakossági befizetés nélkül, 1 méter utat vagy járdát sem épített; a választókerület útjain az idén is vígan nőnek ki az újabb kátyúk; a lakótelepen a fűtési szezon kezdetekor, idén is problémák adódtak a fűtési rendszerben.

Melyek a fontos feladatok a körzetében?
A legfontosabb feladat, hogy egy teljesen új gondolkodásmód honosodjon meg városunkban.

Mire gondol?
Ez a síró-nevető példa is jól mutatja, hogy a napi kárelhárításon kívül csak arra futja az önkormányzatnak, hogy az orrát a vízfelszín felett tartsa. Egyre több felelősen gondolkodó polgár teszi fel nekem a kérdést, hogy „Zsolt, mondd, miért van az, hogy évek óta fizetem a helyi adókat, és nem tudom, hogy hol használják azt fel, nem tudom, mi értelme ennek így?” Ilyenkor visszakérdezek, hogy van-e véleményed, mire kellene használni a befizetett helyi adódat. Eddig mindenki megfogalmazta saját javaslatát. A beszélgetések során szinte az első mondatok között szerepel, „hogy ha 10-20 éve lényegében ugyanez jön ki a rendszerből, akkor nem kellene levonni a tanulságokat, és valami mást csinálni”? Nos, ez a legfontosabb, hogy levonva a tanulságot, valami mást csináljunk, amit közösen fogalmazunk meg a szentendrei polgárokkal. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha változik az aktuális városvezetők gondolkodásmódja, és persze nekünk, szentendrei polgároknak is változnunk kell, mert közvetlenebb, aktívabb és folyamatos közösségi részvétel nélkül egy helyben toporgunk majd tovább. Közösen, együtt tanulni a hibáinkból nem szégyen!

Hogyan vehet aktívabban részt valaki a közösség ügyeiben? Ón szerint erre most nincs lehetőség?
Most is van lehetőség véleményt nyilvánítani, mégis nagy a közöny, a passzivitás, hangzik el például a városvezetők részéről is. Bizony van ebben igazság, és mi ezért mondjuk, mindannyiunknak változnunk kell, és – például – bővíteni kell a véleményezés lehetőségeit, sőt bizonyos esetekben kötelező elemmé kell tenni a döntéshozatal során. Csak akkor várhatjuk el a nagyobb, közvetlenebb lakossági részvételt, ha a döntéshozók valóban figyelembe veszik a véleményeket. A TESZ (Tár-saság az Élhető Szentendréért) ezért is javasolta, hogy az önkormányzat készítsen egy kötelező lakossági tájékoztatási rendeletet, amit egyelőre még nem sikerült elfogadtatni.

Milyen fejlesztésekre lát lehetőséget a körzetében?
A jelenlegi „rendszerből” adódóan csak akkor lehet érzékelhető fejlesztésekről beszélni, ha sikerül pályázati forrásokat bevonni, vagy a szentendrei polgárok vállalnak plusz pénzügyi terheket, mint például az úgynevezett 1+1 program keretén belül megvalósuló út- és járdaépítések esetében. Itt a lakosok a befizetett helyi adóforintjaikon felül, a családi költségvetésükből fizetnek még, hogy épüljön végre aszfaltos út vagy járda az utcájukban. A Püspökmajor-lakótelepen egyre sürgetőbb feladat az igen elavult fűtési rendszer felújítása is. Ezt csak külső állami források bevonásával lehet elvégezni, és remélem, ezen a téren az idén végre pozitív lépések történnek.

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
hét 25

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 25

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
hét 25

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.