2023. augusztus 24., 15:28

Gödöllő, Szentendre és Vác polgármester ezúttal Vácott találkoztak, és tárgyaltak arról, miként folytatódjon a két évvel ezelőtt indult kulturális együttműködés. A találkozón résztvevői hangsúlyozták: a kormány ugyan finanszírozza az önkormányzatok kötelező kulturális feladatait, ennek összege azonban kisebb, mint amennyire szükség lenne, illetve amennyit a szolidaritási adóval vonnak el tőlük. Ez a pénz korábban a szegényebb településeknek jutott, ma már azonban az évi csaknem 300 milliárd forintos összeg nem egyéb, mint átláthatatlan módon felhasznált kormányzati bevétel. 

A nagy hőségben különösen figyelemreméltó, hogy Gémesi György Gödöllő és Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere otthonról kerékpáron érkezett a váci városházára, hogy a bringázást szintén kedvelő váci polgármesterrel, Matkovich Ilonával a három település kulturális együttműködéséről egyeztessenek.

A vidám, sportos indítást követően komoly témákról tárgyaltak a polgármesterek. A megbeszélések középpontjában a két éve indított kulturális, turisztikai együttműködés jelenlegi állása volt. A tárgyaláson többek között arra keresték a választ, miként tudják a települések kulturális értékeit a leghatékonyabban eljuttatni a térségben élőkhöz. Arra jutottak, hiába von el minden korábbinál többet a kormány az önkormányzatoktól, és hiába juttat egyre kevesebbet a kultúra, a művészet finanszírozására, olyan megoldásokat kell találni, amely ebben a nagyon nehéz helyzetben is lehetőséget ad kulturális kínálat szélesítésére, gazdagítására.

A részletekről Matkovich Ilona – aki Facebook-bejegyzésben is megemlékezett a találkozóról – a Vác és térsége televíziójának, az ESTV-nek nyilatkozva arról beszélt, a jövő év első felében a szentendrei Ferenczy Múzeum egyik kiállítását szeretnék Vácra hozni. A szentendreiek pedig az egyik váci kiállítás, jó eséllyel a Memento Mori egy részletét láthatják majd városukban.

A polgármester asszony szavai szerint Gödöllővel Mária Terézia jelenti a kapcsolódási pontot. Példaként említette, hogy két éve, a Mária Terézia Napok megrendezéséhez kaptak segítséget Gödöllőtől. A riportból az is kiderült, hogy Vácott is gondot okozott például a színházi előadások finanszírozása azt követően, hogy a koronavírus-járvány okozta visszaesés miatt kialakult nehéz anyagi helyzetet tovább súlyosbították a kormányzati elvonások.

Fülöp Zsolt arról beszélt, nem kívánja senkinek azt az időszakot, amíg ki nem találták, miként tudnak megoldást találni a finanszírozási problémákra. Hangsúlyozta, egészen biztos, hogy újra kell tervezni nemcsak a kultúra, de az egész önkormányzati rendszer finanszírozását is.

A riportban elhangzott, az energiaválság jelentősen megnehezítette a kulturális intézmények finanszírozását, a szolidaritási adó megemelésével pedig további bevételek tűntek el az önkormányzatok költségvetéséből. Az is kiderült, hogy a kormány ugyan finanszírozza az önkormányzatok kötelező kulturális feladatait, ennek összege azonban kisebb, mint amennyire szükség lenne, illetve amennyit a szolidaritási adóval vonnak el tőlük.

Gémesi György arról beszélt, a szolidaritási adó kezdetben jó ötlet volt, hiszen a szegényebb településeknek jutott ez az összeg, mostanra azonban az évi csaknem 300 milliárd forintos összeg kormányzati bevételt jelent. Hozzátette, ez az összeg nagyon hiányzik az önkormányzatok költségvetéséből, különösen a kulturális területen, mert itt ugyanúgy emelkednek a kiadások, mint az élet más területein.