2024. január 12., 14:43

A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) képviselői már választási programjukban is kiemelt célnak nevezték a részvételi demokrácia erősítését és gyakorlati megvalósítását, amit az Ábrányi Emil Programban rögzítettek is. Idén a 2021 óta folyó városrészi költségvetést követően az Ifjúsági Részvételi Költségvetéssel a program második lépcsője is elindult.

A város jelenlegi vezetése az Ábrányi Emil Programban vállalta, hogy városrészi költségvetési programot indít, amelynek célja a részvételi demokrácia gondolatának erősítése, illetve annak gyakorlati megvalósítása. A programban minden választókerületben a helyben lakók dönthetnek a város költségvetéséből számukra biztosított összeg erejéig egy vagy több beruházásról. Idén ez az összeg városrészenként már 10-10 millió forint.

Az évek óta sikeres kezdeményezés továbbfejlesztéseként a képviselő-testület tavaly szeptemberben Ifjúsági Részvételi Költségvetés 2024 címmel új kezdeményezésről döntött. A város középiskoláinak körében meghirdetett programhoz csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, a Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola, a Szentendrei Református Gimnázium és a Móricz Zsigmond Gimnázium. A diákok idén ötmillió forintos keretet felhasználva dönthetnek valamilyen közösségi beruházásról. A fiatalok első lépésben a korosztályukat és a várost érintő fejlesztési ötleteket fogalmaznak meg, majd döntenek a megvalósítandó projektekről. A 10. és 11. évfolyamos diákok mellett a középiskolák vezetése, a Diákönkormányzatok (DÖK) vezetői és kapcsolattartó tanárai is részt vesznek a program irányításában.

A tavaly ősszel tartott előzetes egyeztetést követően, a diákok november 16. és január 8. között „ötleteltek”, azaz tettek fejlesztési javaslatokat, amelyeket a Városházán tartott tanácskozáson összesítettek. A beérkezett 95 javaslatból a diákok négy csoportban dolgozva gondolták tovább az általuk megvalósításra alkalmasnak tartott elképzeléseket, majd pontozással, közösen döntöttek arról, mely javaslat kerüljön az önkormányzat szakemberei elé, akik azok megvalósíthatóságát szakmai szempontok szerint értékelik majd.

A „versenyben” maradt javaslatok:

  • közösségi tér (2)
  • etikett képzés
  • pályaorientációs esemény
  • mászófal
  • strandröplabda-pálya
  • autós/babzsák mozi
  • multifunkcionális rekortán sportpálya
  • diákfesztivál
  • diák étkezde
  • szabadtéri színpad

Hogyan tovább? A talpon maradt javaslatok szavazólapra kerülnek, amelyeket az öt középiskola összes diákjához eljuttatnak, és az ő szavazataik alapján dől majd el, hogy végül melyik elképzelés valósulhat meg. Hogy igazságos döntés születhessen, azaz minden iskola azonos súllyal legyen részese a döntésnek, az egy-egy oktatási intézményben összegyűjtött szavazatokat arányosítják az iskola létszámával. Az így kialakult rangsor szerinti győztes ötlet megvalósítására ötmillió forintot biztosít az önkormányzat. A diákok az ötlet megvalósulását is végigkövetik majd.

A 2024. január 11-i egyeztetésen részt vett Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere is. „Szükség lenne egy ifjúsági házra Szentendrén!” – kezdeményezte több diák. Erre reagálva jegyezte meg Fülöp Zsolt, hogy a hiányzó közösségi tér ideális helye lehetne a Budapesti Gazdasági Főiskola évekkel ezelőtt kívül-belül megújított, de máig üresen álló épülete a Rév utcában. Az ingatlan kulturális-rekreációs hasznosításával a belváros északi része is élettel telibb, vonzóbb lehetne – monda el a polgármester, aki inspirálónak nevezte azt, ahogy a fiatalok a várost pontosan érző és értő módon közösségteremtő javaslataikat megfogalmazták.

(Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)