2023. november 9., 14:08

A képviselő-testület szeptemberi ülésén döntött az Ifjúsági Részvételi Költségvetés 2024 program elindításáról: az iskolák diákjainak szoros együttműködésével kidolgozott projektekre jövőre 5 millió forintos keretet biztosít az önkormányzat. A lebonyolítás folyamata a Városrészi Költségvetéshez hasonlóan a javaslatok összegyűjtésével indul, majd a szavazást és a döntést követően a nyertes projektek megvalósításával fejeződik be. A pontos menetrendet tisztázó második megbeszélés november 8-án volt a Városháza dísztermében.

Új elemként szerepel a Városrészi Költségvetés 2024-es programban az Ifjúsági Részvételi Költségvetés 2024 komponens, amely Szentendre város mind az öt középiskolájának kínál lehetőséget, hogy az iskolák közötti együttműködések keretében a korosztályukat és a várost érintő fejlesztési ötleteket fogalmazzanak meg, és az iskolák diákjainak részvételével döntsenek a megvalósítandó projektekről, majd nyomon kövessék azokat.

Az önkormányzat a programban résztvevő iskolák számára felkínálja annak lehetőségét, hogy az iskolákkal a közösségi szolgálat fogadó partnereként szerződést kössön a diákok programban való részvételére.

Az Ifjúsági Részvételi Költségvetés – 2024 programja összhangban van az EU Ifjúsági Stratégiájának prioritásaival (2019-2027),  és ennek megfelelően tűzte ki célul a szentendrei középiskolások részvételének erősítését a saját generációjukat is érintő városi fejlesztésekbe az alábbi, egymásra épülő részvételi folyamatokon keresztül:

 • középiskolás diákok bevonása a város életébe
 • középiskolás diákok közötti kapcsolatok kiépítése és megerősítése
 • felelősségteljes döntéshozatal

A program módszertanát, tervezési, szervezési, lebonyolítási és kommunikációs eszköztárát a már sok helyen bizonyított részvételi költségvetés kerete adja meg.

A programba meghívott középiskolák:
1. Ferences Gimnázium
2. Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium
3. Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium
4. Szentendrei Református Gimnázium
5. Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola

Az iskolák 10. és 11. évfolyamos diákjaival közösen, a program irányításában a középiskolák vezetése mellett a Diákönkormányzatok (DÖK) vezetői és kapcsolattartó tanárai is részt vesznek.

A november 8-i megbeszélésen ismertetett következő lépés a javaslatok összegyűjtése 2023. november 15. és december 31. közötti időszakban, amelyek begyűjtésére anonim javaslatkérő Google űrlap készül. Az időszak alatt iskolán belül és iskolák között is szabadon egyeztethetnek, újabb javaslatokat rögzíthetnek a javaslatkérő űrlapon. Az összegyűlt javaslatokat tartalmazó táblázatot hetente megkapják a programban résztvevők.

A program további szakaszai:

  • Ötletek gyűjtése – 2023. november 15-december 31.
  • Ifjúsági gyűlés – 2024. január 11.
   a beérkezett javaslatok áttekintése és feldolgozása
   a legjobb javaslatok szavazólapra bocsátása
  • Projektek megvalósíthatóságának vizsgálata – 2024. január 31-ig
   3 fős szakmai zsűri végzi a vizsgálatot
  • Szavazás – 2024. február 1-15.
   a nyomtatott szavazó lapokon a legjobb kb. 10 projektre rangsorszám megadásával lehet majd szavazni, amelyek összesítését az önkormányzat végzi
  • Ünnepélyes eredményhirdetés – 2024. március 7.

Fotó: Bellai László / Szentendre.hu