2024. március 8., 15:48

Diákok szavaztak arról, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének látni Szentendrén. Az idén először meghirdetett Ifjúsági Részvételi Költségvetés programban a győztes ötlet a Postás Strandon lévő röplabda pálya felújítása lett. A befutó javaslatok közül másik kettőt is segít megvalósítani az önkormányzat az idén tavasszal: a babzsákos moziklubot a könyvtárban, és a város középiskolásainak találkozóját. 

A Városrészi Költségvetés Program egy-egy városrész lakóközösségeit vonja be a közös döntésekbe. Az ennek mintájára útjára indított Ifjúsági Részvételi Költségvetés a középiskolásoknak biztosít lehetőséget, hogy együtt gondolkodjanak arról, milyen számukra fontos fejlesztéseket szeretnének megvalósítani az önkormányzattal együttműködve.

A képviselő-testület 2023 szeptemberében döntött a program elindításáról, a középiskolások szoros együttműködésével kidolgozott projektekre 5 millió forintos keretet biztosítva. A lebonyolítás folyamata a Városrészi Költségvetéshez hasonlóan a javaslatok összegyűjtésével indult, majd a szavazást és a döntést követően a nyertes projektek megvalósításával fejeződik be.

Összesen 95 fejlesztési javaslat érkezett, a szavazásban 930 diák vett részt.

A szavazatok feldolgozásában kiemelkedő szerepet vállaltak a Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola diákjai, létszámarányosan a szavazásban is az ő iskolájukból vettek részt a legtöbben, náluk 84% feletti volt a részvétel.

A szavazás eredményét 2024. március 7-én, csütörtökön a Városházán ismertették. A győztes ötlet a Postás Strandon lévő röplabda pálya felújítása lett. E mellett az önkormányzat két másik fejlesztést is megvalósít idén tavasszal a befutó javasolatok közül: a babzsákos moziklubot a könyvtárban, illetve a diákok szervezésében formálódó Szentendrei Középiskolások Találkozóját.

(Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)