2022. szeptember 20., 11:49
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hazai Attila, a város főkertésze és a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. összefoglalójának segítségével megmutatjuk, hogyan védekezik a város a szárazság ellen, és mit tesz a meglévő vízkincs megtartása érdekében.

A klímaváltozás egyik legjobban érezhető hatása a szélsőséges időjárás, amely a csapadék eloszlásának és mennyiségének változásával is jár. A klímaváltozás  következményeképpen a természet a felmelegedéshez alkalmazkodva átalakul. A növények csak bizonyos mértékig tudnak védekezni a hőmérséklet változásával és a szárazsággal szemben.

A kevesebb csapadék miatt a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. arra törekszik, hogy minél jobban alkalmazkodjon az átalakuló helyzethez, a város szépségének fenntartása érdekében. A szolgáltató munkatársai ügyelnek arra, hogy az egynyári virágok helyett lehetőség szerint évelő növényeket ültessenek el városszerte: szárazság- és várostűrő növények kiválasztásával, valamint mulcsozással (vízvisszatartással) teszik a szárazabb időjárásnak ellenállóbbá a városi virágágyakat.

Szentendre város önkormányzata a Barackvirág utcai csapadékvíz-elvezetésére pályázatot nyert, amelynek köszönhetően esőkert-bioárkot alakítanak majd ki.
A városban az idei évtől a komposztáló program keretében száz család jut ingyenes csapadékvíz-gyűjtő edényhez, amely a száraz, aszályos időben lehetővé teszi a locsolást.

A Bükkös-patak 2020 óta tartó ökológiai rehabilitációja, valamint a Bükkös-egyesülettel közös Magonc programmal járó fák, cserjék, növények ültetése a környezet zöldítése mellett a talaj vízmegkötő-képességének javítására is szolgál. Emellett elkezdődött a patak revitalizációs tervezése, amelynek keretében a csapadékvíz-befogadó pontoknál olajfogókat, illetve a víz folyását lassító megoldásokat alakítanak ki. A program része a kisebb esőkertek létrehozása is, ami a víz megtartásával segíti elő a helyben történő szikkasztást.

Az idei, rendkívül aszályos nyári időszak elkerülhetetlen vízkorlátozási intézkedései rámutattak, hogy Szentendre vízkincsének megőrzése mindannyiunk érdeke. Tegyünk együtt  környezetünk védelméért, vízkészletünk megóvásáért!