2023. szeptember 19., 17:21

Jelentős energiamegtakarítást eredményez annak a kondenzációs ikerkazánnak a keddi üzembeállítása, amely feleslegessé teszi a nagy teljesítményű kazánok működtetését a nyári, illetve a fűtési szezon előtti időszakban.

2019-ben született döntés arról, hogy energiatakarékossági célból új kondenzációs kazánt vásárolnak a fűtőmű számára. Az új kazán üzembe helyezését energiahatékonysági szempontok mellett az indokolta, hogy nagyobb üzembiztonságot, stabilabb szolgáltatást, gazdaságosabb üzemvitelt biztosít, továbbá csökken a károsanyag-kibocsátás, miközben a meglévő kazánok élettartama is meghosszabbodik. (Képünkön az új, piros „kiskazán” és a három régi, nagyobb társa.)

A terveket azonban felborította a koronavírus-járvány miatt kialakult forráshiány, és ezért el kellett halasztani a beruházást. Az elképzelés megvalósításáról végül idén februárban döntött a képviselő-testület, majd a kazán megvásárolását követően a VSZ szakemberei –a város vezetőinek jelenlétében – kedden üzembe is helyezték az új fűtőművet. A jelentős  önkormányzati támogatással, 80 millió forint +áfa áron megvásárolt ikerkazán kettős feladatot lát el. Egyrészt a nyári időszakban a lakosság és a városi intézmények számára biztosítja a használati melegvíz-szolgáltatást, másrészt pedig a V8 uszoda számára a közvetlen hőszolgáltatást. Így lehetővé vált, hogy a négyszeres teljesítményű nagykazánokat csak a fűtési időszakban használja város, jelentős összeget megspórolva ezzel.

Fülöp Zsolt polgármester a Szentendre.hunak elmondta, a sikeres beüzemelés után már csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélyére van szükség ahhoz, hogy valóban elindulhasson az energiatakarékos melegvíz és hősztolgáltatás.

(Borítóképünkön a kondenzációs ikerkazán előtt balról jobbra: Pilis Dániel alpolgármester, Fülöp Zsolt polgármester, Mandula Gergely, a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Schramm Gábor jegyző)