Száz család jelentkezését várja az önkormányzat az idén 14. alkalommal meghirdetett komposztálási programra. A nagy érdeklődéssel kísért programot a város a szentendrei állandó lakcímmel rendelkezők és a helyi intézmények számára szervezi. A résztvevők egy-egy komposztládát vehetnek át ingyenesen az önkormányzattól. Jelentkezni szeptember 5. és 30. között lehet.
A komposztálási program közel másfél évtizede zajlik nagy érdeklődés mellett Szentendrén. Célja, hogy a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szerves anyagok – zöld javak – visszakerülve a természet körforgásába, helyben hasznosuljanak, ezzel is csökkentve az elszállítandó hulladék mennyiségét. A 2009-től eltelt években 100-200 család vett részt évente a programban, valamint csaknem valamennyi szentendrei oktatási-nevelési intézmény és az egyházközségek is csatlakoztak a felhíváshoz.
Jelentkezés a programba
A programban való részvételnek feltétele a jelentkezési lap és a használati megállapodás kitöltése és az Ügyfélszolgálati Irodára (2000 Szentendre, Duna korzó 25.) történő visszaküldése 2022. szeptember 30-ig. Az Ügyfélszolgálati Irodán a jelentkezési lap személyesen is kitölthető, illetve leadható.
A programban maximum 100 jelentkező vehet részt, akik a jelentkezés sorrendjében kapnak visszaigazolást. Amennyiben a létszámkeret a megjelölt határidő előtt betelik, a jelentkezési lehetőség lezárul.
A résztvevőknek vállalni kell, hogy az átadott komposztáló eszközöket rendeltetésszerűen használják minimum 3 évig. A használatra átadott eszközök a 4. évtől a résztvevők tulajdonába kerülnek. Az önkormányzat és a résztvevők között használati megállapodás születik. Egy szentendrei ingatlan és állandó lakosa, családja csak egyszer vehet részt a programban.
A ládák kézbesítése a jelentkezők megadott címére történik, előre egyeztetett időpontban.
A jelentkezési lapok visszaküldésének határideje: 2022. szeptember 30.
További információ: Városi Ügyfélszolgálat: 26/300-407, ugyfelszolgalat@szentendre.hu
Komposztálás – hulladékból tápanyag
A háztartásokban és kertekben rengeteg zöldhulladék képződik, melyek komposztálhatók. A különböző szerves anyagok – pl. levágott fű, falevél, gallyak, növénynyesedékek, faforgács, faapríték stb. – termőfölddé alakíthatók. A komposztálás során a növények számára felvehető és hasznosítható tápanyagokat tartalmazó, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik, mely javítja a talaj szerkezetét és minőségét.
Mi a komposztálás?
A komposztálás egy biokémiai folyamat, melynek során különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák), illetve enzimek oxigén és hő segítségével lebontják a szerves anyagokat. Ez a jelenség megy végbe például a lehullott levelek lazább rétegeiben is, ahol még megfelelő az oxigénellátás.
Ha szeretnénk meggyorsítani ezt a folyamatot, a komposztálóba kerülő alapanyagokat aprítsuk össze. Ha egyenletes, jó minőségű komposztot szeretnénk, érdemes néhányszor megkevernünk a komposztban lévő anyagokat. Tavasztól őszig, amikor a legmegfelelőbbek a körülmények, akár 5-6 hónap alatt virágföld minőségű komposztunk keletkezhet.
Milyen előnyökkel jár a komposztálás?
– Kevesebb lesz a szemét és olcsóbb a kezelése
– A talaj minősége a komposzttal rendkívüli mértékben javítható
– A keletkezett komposztanyag fokozza a talaj aktivitását
– Javul a talaj tápanyag- , víz- , hő- és levegőgazdálkodása
– A komposztokban található hormonhatású anyagok serkentik a növényi növekedést
– Nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben
– A talajszerkezet stabilitása nő, csökken a porosodás és az erózió veszélye
– Tápanyag-visszapótlásra, trágyázásra szintén kiválóan alkalmas
– Lassú a tápanyag-feltáródás, kicsi a kimosódás veszélye
– Nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, ezzel a levegőt sem szennyezi
– Kevésbé szennyezi környezetét, ésszerű, felelős, környezettudatos magatartást tanúsít!
Mi kerülhet a komposztálóba és mi nem?
Komposztálóba kerülhet | NEM kerülhet a komposztálóba |
Zöldségek, szárak, levelek (pl. krumplihéj, kukoricacsutka, paprikacsuma stb.) | Hőkezelt ételmaradékok, húsok, csontok |
Gyümölcsök, héjak, magok | Záptojás (fertőzést terjesztő legyek miatt) |
Nyers gabonák, lisztek (lejárt szavatosságú is) | Húsevő állatok ürüléke |
Olajos magvak, csonthéjak (penészes is) | Állati tetemek |
Kávé (zacc szűrőpapírral együtt), tea (filteres tea címke és zsinór nélkül), fűszer- és gyógynövények | Cigarettacsikk |
Tojáshéj (összetörve) | Festett, fehérített papírok (pl. újságpapír, italos karton, szalvéta stb.) |
Vágott virágok, szobanövények | Fémek, üvegek |
Festetlen, natúr papír (pl.: tojástartó, hullámpapír, WC-papír-guriga) | Műanyagok (pl. palackok, fóliák, zacskók) |
Haj, köröm, toll, szőr | Pelenka |
Növényevő állatok ürüléke (alommal együtt pl. forgács) | Gyógyszerek |
Lomb, levágott fű | Textíliák (általában vegyi festékekkel kezeltek) |
Gally, sövénynyesedék | Vegyszerek, gombaölőszerek, gyom- és rovarirtók |
Faforgács, szalma, faapríték, fahamu | egyéb veszélyes hulladékok (elemek, akkumulátorok, fénycsövek stb.) |
Jó komposztálást!
Várjuk jelentkezését!
Jelentkezési lap >>
Használati megállapodás >>
Komposztálási útmutató >>
Fotó: Pixabay