2022. november 22., 21:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A földgázfogyasztás 25 százalékos kötelező csökkentését az önkormányzati intézményekre kiterjesztő kormányzati döntés után novemberben bezártak a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei. Az FMC a városvezetés kérésének megfelelően ezután a nehéz helyzethez példaértékűen alkalmazkodó alternatívákat dolgozott ki a fűtési szezon idejére. A művészetszerető szentendreiek és az ide látogatók igényeit magas színvonalon kielégítő, a város kulturális hagyományaihoz méltó repertoárnak köszönhetően december elejétől hétvégenként – ha nagykabátban is –, de néhány órára ismét látogatható lesz négy kismúzeum: a Czóbel, a Kovács Margit, a Vajda Múzeum és a Képtár. Ezen felül az FMC kulturális, helytörténeti, művészeti sétákkal is készül az adventi időszakra.

RÉSZLETES PROGRAM:

 • Czóbel Múzeum (Templom tér 1.)
  December 2-án, 18:00 órakor újrarendezve megnyílik a Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállítása.
  Nyitvatartás: péntek-szombat-vasárnap 12:00-18:00
 • Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)
  December 3-án, 17:00 órakor építészeti kiállítás nyílik a Képtárban Golda János építész előadásával. Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum felkérésére, az Építész Mester Egylet Mesteriskola felvételi tervpályázatára számos továbbgondolásra érdemes munka érkezett be. Az építész szakos hallgatók a Castrum területének újragondolását kapták feladatul, terveikből nyílik kiállítás a Képtárban.
  Nyitvatartás december 18-ig: szombat-vasárnap 14:00-16:00
 • Vajda Múzeum – PhotoLab (Hunyadi u. 1.)
  December 3-tól újra látogatható a Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében Csontó Lajos Egybeesés című kiállítása.
  Nyitvatartás: szombat-vasárnap 14:00-16:00
 • Kovács Margit Kerámiamúzeum (Vastagh György u. 1.)
  December 3-tól hétvégenként látogatható a Kovács Margit Kerámiamúzeumban a Kovács Margit, a Duna királynője című kiállítás.
  Nyitvatartás: szombat-vasárnap 10:00-12:00

A kiállításokhoz decemberben tárlatvezetések is kapcsolódnak.
A tervek szerint január 20-tól a Kmetty Múzeumban szombat-vasárnaponként szobrászati tárlat nyílik és újraindul Ott Anna népszerű irodalmi sorozata.

A kismúzeumok kiállításai mellett az FMC Múzeum korzó címmel kulturális, helytörténeti, művészeti sétákkal készül az adventi időszakra.

További információk:
www.muzeumicentrum.hu