2024. március 14., 15:22

2024 tavaszán is művészeti, helytörténeti tematikájú sétákkal várja látogatóit Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrum, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a festők városának művészeti, építészeti hagyományaival.

2024. március 17. (vasárnap), 10:00
CSALÁDI DÉLELŐTT | MÚZEUM KORZÓ – Rajzolj Szentendrét!

Szentendre zegzugos utcái, izgalmas terei régóta kedvelt témája a festőknek. Gyertek velünk, csatlakozzunk Czóbel Bélához, Vajda Lajoshoz és festőtársaikhoz! Barangoljunk együtt a városban: utcákon le, sikátorokon fel, patakon túl és tereken át, hogy megtaláljuk a legizgalmasabb kilátópontot! Onnan szétnézve természetesen megörökítjük, lerajzoljuk az elénk táruló városképi részletet. A sétán résztvevőknek a foglalkozás időtartama alatt a szükséges eszközöket (füzet, ceruza) biztosítjuk.
Sétavezetők: a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumpedagógusai
Találkozási pont: a séta a Ferenczy Múzeumból (Kossuth utca 5.) indul, és oda tér vissza.
Regisztráció: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu

2024. március 24. (vasárnap), 15:00
MÚZEUM KORZÓ | Szentendrei őstémák az utcákon és a képeken

Szentendre 1926-ban alapított Régi Művésztelepének megalakulásakor, a történetében rendkívül mozgalmas, méretében apró Duna menti kisváros a festők városává vált. Az idetelepülő művészek aztán felfedezték az elbűvölő fekvésű városka dombos utcáinak szépségét, gyűjtötték a motívumokat, megörökítették a hangsúlyos városképi elemeket.

Az egymásra torlódó házak, a változatos tűzfalak, a Rab Ráby háza, a Rozsnyai ház, a városszerte mindenhonnan látható templomtornyok, keresztek, a Várdomb, a Városháza barokk homlokzata, a felfelé kúszó lépcsők, a Szamárhegy, a Duna kanyarulata, a Bükkös-patak stb., örök témaként szolgál a képzőművészek számára, akik itt lakóként, vagy csak vendégként 100 éve a városban alkottak, alkotnak.
Sétavezető: Muladi Brigitta művészettörténész
Találkozási pont: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu

2024. április 28. (vasárnap), 15:00
MÚZEUM KORZÓ | Az alapítók nyomában

Különleges sétánkon bejárjuk azokat a helyszíneket, ahonnan 1926-tól kezdve a szentendrei művésztelep alapítótagjai a legszebb városképeket festették. A sétával egybekötött művészettörténeti előadás során megismerhetjük a művésztelep megalapításának történetét és az 1920-as években a városvezetés megbízására készült műalkotásokat.
Sétavezető: Bodonyi Emőke művészettörténész
Találkozási pont: Czóbel Múzeum (Szentendre, Templom tér 1.)
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu

Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum