2019. április 18., 10:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Bükkös-patak környezetének felmérésére szerveztek bejárást a város vezetői, Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Gyürk Dorottya alpolgármester 2019. április 15-én. A szemle során a patak 11-es úti szakaszától az Izbégi iskoláig a Bükkös mindkét oldalán feltérképezték a patak környezetének, növényzetének, zöldfelületeinek, játszótereinek, útjainak állapotát, tisztaságát, összegezték a pozitívumokat és a megoldásra váró feladatokat. A bejáráson részt vett Kudett Krisztina városi főkertész, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERI) vezetője, Jámbor Ferenc és Bella Péter szolgálati igazgatóhelyettes, Zakar Ágnes, a körzet önkormányzati képviselője, valamint Pocsai Berta, a Bükkös Egyesület elnöke.

 

 

Patakhidak

A Bükkös-patakon az elmúlt években öt híd újult meg. 2014 decemberében a Lévai utca és Bükkös-part találkozásánál lévő, megújult Mókus-hidat adták át. 2017-ben kormányzati vis maior támogatással épült újjá a 2016-os esőzések, áradások idején megrongálódott Eötvös utcai és Vajda utcai híd. Tavaly ősszel megújult a Piac-híd, idén, április 13-án pedig a Kanonok utcánál lévő gyalogos híd avatására került sor a teljes rekonstrukció után. Szó került a szemle során a kisebb, leromlott állapotú, de statikailag megfelelő gyalogos hidak megújításáról. A Bükkös-patakon átívelő hidak közül legközelebb, idén májusban az Izbégi iskolához vezető hidat újítja fel az önkormányzat. Ez lesz a hatodik a megújuló Bükkös-hidak között.

 

Parkolás a Bükkös mentén

A bejárás alkalmával sajnos igen sok szabálytalanul parkoló gépjárművet lehetett látni a Bükkös mentén. A sétány melletti füves területen parkoló autók tulajdonosai hamarosan figyelmeztető levelet kapnak. Néhány autó huzamos ideje áll egy helyen, ezeknél a rendészeti igazgatóság ellenőrzi, van-e üzemben tartási engedélye a gépjárműnek, ha nincs, az elszállításáról intézkednek. A Szentendrére jellemző parkolási gondok természetesen ebben a városrészben is jelen vannak, ezért a városvezetők a terület védelmét és az autósok érdekeit is szem előtt tartják. A zöldfelületek „visszafoglalását” gyep létrehozásával, faoszlop jelzéssel tervezik megoldani, miközben egy-egy forgalmas csomópontnál kijelölt parkolóhelyek létesítését tervezik. Néhány ponton az út szélesítése is bekerült a tervekbe, hogy az egysávú úton szembetalálkozó gépjárművek ne kényszerüljenek a füves sávba és az út széle ne töredezzen le a terheléstől.

 

Építkezések, épített környezet

A Lévai utca felújításához szükséges kőanyag egyelőre még a Bükkös-patak játszótere mellett áll felhalmozva. Az útépítés hamarosan befejeződik, és az út gondozása is sorra kerül. A Fehérvíz-forrás közelében egy magántulajdonban lévő kert lakójára sok éve érkeznek panaszok a gondozatlan terület és az udvarban rossz körülmények között tartott háziállatok miatt. A számos hatósági ellenőrzés során azonban semmilyen szabálytalanságot nem állapítottak meg, ezért az önkormányzat saját forrásból szállíttatott el több konténernyi hulladékot a területről, illetve esztétikus, fából készült kerítést építtetett az ingatlan elé.

A Bükkös mentén több helyen építkezésből, bontási munkákból visszamaradt betonoszlopok, törmelék elszállíttatását is feljegyezték a bejárás során, mint elvégzendő feladat.

 

Játszótér

A 2003-ban lakossági összefogással épült Bükkös-patak menti játszótér három éve került felújításra. 2006-ban az önkormányzat finanszírozásában, a korábbi játszóeszközök felújítása történt meg. Ebben az évben pedig két új játszóeszközzel gazdagodott a terület és a láncos hinta is megújult.

 

Patakmeder

A patakmederben és a patak-parton több helyen zöldhulladék kupacokat lehet látni. Túl azon, hogy tilos a zöldhulladék elhelyezése, a védett zöldövezetet jelentősen károsítja. Ezúton is kérik a lakosságot, hogy a gallyakat, nyesedéket, lombhulladékot ne tegyék ki a patak környezetébe. A zöldhulladék elszállítására az önkormányzat évek óta több ingyenes lehetőséget is kínál, kérjük, hogy ezeket vegyék igénybe.

A patak partfalát folyamatosan karbantartja az önkormányzat. Idén áprilisban partfal-erősítés és nyúlgát építése kezdődött a patak partjának egyik szakaszán.

 

Örökbefogadott fák – védett növények

Tavaly ősszel húsz, idén huszonnégy gondosan kiválasztott fajú facsemetét ültettek el a Bükkös-patak partjára. A faültetést örökbefogadási akcióval ötvözte az önkormányzat és a Bükkös Egyesület. Az égerfa csemetéken kis táblák jelzik az örökbefogadók nevét, s az ültetés évszámát. A faültetés a Bükkös-patak fáinak frissítését is célozza, hiszen a part mentén nagyon öreg, belül elkorhadt fák is vannak, ezek állapotát a főkertész folyamatosan figyeli. Ha a sétánk során kék jelzésekkel ellátott fákkal találkozunk, a jelek különböző gondozást mutatnak. Kék kör: gallyazást, száraz ágak vágását igénylő fa; F: fakopp, azaz ultrahangos bevizsgálást igénylő fa; függőleges egyenes: ifjítást, metszést igénylő fa; vízszintes egyenes: már menthetetlen, balesetveszélyes, kivágásra kerülő fa.

A bejáráson a patak mellett kihelyezett táblákat is ellenőrizték. A patak mentén táblák jelölik az ártéri ligeterdő sávját, illetve kihelyeztek „kaszálni tilos” táblákat is. Ez utóbbi tilalom a védett növényfajok, például az itt található japán keserűfű példányait védi. A növényvédelmet a környékben élők is kérték egy 2017-es Szegedi utcai fórumon. Az ártéri erdők védelme különösen fontos az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében.

2006 óta a Bükkös-tanösvény, azaz a Bükk-ös-vény mutatja be a patakmente élővilágát, kultúrtörténeti érdekességeit. A Bükkös Tanösvényt az Élő Táj Egyesület hozta létre, és 10 állomásból áll a Bükkös torkolatától a Kékibányáig. A tanösvény tábláit a Városfejlesztési Bizottság jóváhagyásával, a Környezetvédelmi Alap terhére a VSZ Nzrt. újította fel 2015-ben. A táblák épségének megóvására a polgárőrség is gondot fordít.