2018. augusztus 8., 16:55
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Söndörgő Együttes és az Amsterdam Klezmer Band ad koncertet Szikra címmel 2018. augusztus 17-én, pénteken 20:30–22:00 óra között a MűvészetMalomban. A Söndörgő Együttes vezetőjével, Eredics Áronnal beszélgettünk.

• Hogyan és mikor pattant ki a szikra a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band között?
Két évvel ezelőtt Hollandiában játszottunk egy fesztiválon. Hasonló idő volt, mint most, rekkenő hőség záporokkal. Mi egy nyitott sátorban játszottunk, és a lecsapó zivatar miatt a fesztiválozók a mi színpadunk előtt tanyáztak. Nagyon jó buli kerekedett. A vihar miatt az Amsterdam Klezmer Band (AKB) vezetője is odasodródott, aki egyébként nem a fesztivál miatt érkezett, csak éppen arra biciklizett. Lenyűgözve hallgatta végig a koncertünket. Azonnal kikereste a programfüzetből a nevünket… Ők akkor már előkészítették az együttműködést egy ukrán zenekarral, mert mindenképpen kelet-európai együttessel szerettek volna lemezt készíteni. A következő próbájukon közölte az együttesével: az ukrán zenekar szóba sem jöhet, mert látott egy magyar zenekart és csak ők lehetnek. E-mailben kaptunk tőlük felkérést, de a közös próba sokáig nem jött össze, hiszen folyamatosan turnéztunk. Az első találkozás a következő év áprilisában történt, Amsterdamban. Megnéztük az együttest egy koncerten, ami vicces, mert utólag elárulták: az egyik legrosszabb fellépésük volt. Nagyon sokan voltak a helyszínen, ahol eredetileg elektronikus zenét játszó bandák léptek fel, a közönség a DJ-t várta türelmetlenül, nekik pedig nem volt idejük a beállásra. Igazából onnan úgy jöttünk el: csoda kell, történjen, hogy ebből bármi összejöjjön.

• És megtörtént?
Másnap a próbateremben megtörtént a csoda. Szikrázott a levegő. A jam session után egyértelműen úgy váltunk el, hogy elindult a projekt. Kiderült számunkra: annak ellenére, hogy ők nem egy család, ők is több mint húsz éve együtt zenélnek, és nagyon hasonlóak hozzánk. Egy pillanat alatt nagyon közel kerültünk egymáshoz, mintha ezer éve együtt zenéltünk volna. Minden olyan egyértelmű volt.

• A két együttes fúziója miben más, mint a Söndörgőtől megszokott zenei világ?
Az volt a koncepciónk, hogy mindenki ír egy számot a projekthez. Áprilistól szeptemberig elkészültek a szerzemények, mind a tizenkét szám rákerült a lemezre. Figyelembe vettük a hangszerelésnél, kihez mi áll közel, de mindenki szabad kezet kapott, nem volt kikötés, hogy délszláv, szerb vagy klezmer zenei gyökerű számok legyen, hanem, ami jön… Különös, hogy azok a zenék, amiket ők írtak tamburazenekarra, arról a közönség azt gondolja, a mi számaink. Őket nyilván a sok pengetős hangszer fogta meg a zenénkben, mi pedig a holland rappeléstől kezdve a blues és improvizatív vonalig kísérleteztünk. Ezekről meg azt hiszik, ők írták. Nagyon érdekes munkafolyamat volt a lemezkészítés. Négynapos, feszített tempójú próbafolyamat alatt kellett feljátszanunk a zenéket, mert az ötödik napon, Rotterdamban, a Bimhuis-ban már koncertet adtunk a lemez anyagából. Amikor visszahallgattuk a koncertfelvételt, éreztük, hogy nagyon jól sikerült.

• Izgalmas kalandozás lehetett számotokra kilépni kicsit a klasszikus és délszláv zenei alapokból…
Nagyon jót tett a zenekarnak a közös munka. Az Amsterdam Klezmer Band egészen más felfogásban áll a színpadon, nem veszik magukat annyira komolyan. Számunkra mindig az volt a legfontosabb, hogy zeneileg tökéletes legyen minden koncertünk. Nem azt mondom, hogy ők nem ilyenek, csak lazábban kezelik a színpadi jelenlétet. Ezzel a formációval kiléptünk egy kicsit abból, amit lassan huszonöt éve csinálunk, más, jóval vegyesebb a kettőnk közönsége is, és egészen másfajta színpadi jelenlétet ad.

• No, a Söndörgő koncertek sem az álmos ücsörgésről szólnak! Hatalmas energiák áradnak a színpadról, amikor zenéltek. Csúcsra kerülni sem könnyű, de óriási munka lehet fenntartani azonos nívón egy formációt, ugyanazzal az örömmel és lendülettel játszani minden koncerten. Hogyan tudjátok fenntartani, fokozni ezt a magas színvonalat a színpadon?
Az új projekt zeneileg, felfogásban is frissítette a Söndörgőt. Amikor az AKB véletlenül ránk talált – bár, mint tudjuk nincsenek véletlenek – éreztük, hogy az utóbbi tíz év nemzetközi sikereit általuk is meg tudjuk őrizni, tovább tudjuk folytatni… Amiért ez működik, és sokkal több annál, mint egy sima, üzleti alapon összeboronált zenekari együttműködés, az az, hogy a közös zenéléssel valójában létrejött egy új zenekar. Ebben ott van mindkét együttesnek a lenyomata, a lemez címe azért is lett Szikra, mert mi egy tizenkét tagú zenekarrá váltunk. Sok helyen úgy is hirdetik a koncertjeinket: Szikra Band. A másfél órás programot végig együtt zenéljük, nincsenek külön részek, amiben a Söndörgő vagy az Amsterdam játszik egy-egy régebbi számot, kicsit szólózik egyik vagy a másik. Ez nem megszokott, általában a közös projektek nem erről szólnak.

• Ezek szerint új formáció a Szikra?
Amire közösen vállalkoztunk, egy tizenhat koncertes Európa-turné, aminek többek között a szentendrei koncert is egyik állomása, és szeptember 8-án Amsterdamban zárul. A lemez nagyon rangos helyen áll a világzenei ranglistán, és olyan jó visszhangja van a koncerteknek, hogy úgy érezzük, nem kellene a turnéval lezárni a projektet. Jövőre ők is, mi is új lemezt készítünk, lehet, hogy lesz valamennyi szünet a közös munkában, de, hogy nem az amsterdami fellépésünk lesz az utolsó, abban szinte száz százalékig biztos vagyok.

• Idén nyáron debütált volna Szentendrén a Csocsek fesztivál a Postás strandon. Ez most még nem valósult meg, de tervezitek, hogy jövőre létrehozzátok?
Évek óta tervezzük, hogy a korábbi Söndörgő fesztiválok hagyományát újraélesztjük Szentendrén. 2002 és 2006 között négy fesztivált rendeztünk a Vujicsics téren, s azóta is, aki ott volt, nagyon lelkesen emlékezik vissza rá. Nem véletlen, és számunkra ez nagy öröm, hogy a városvezetés úgy gondolja, ezt a hagyományt folytatni kell. Most még nem valósult meg, de feltett szándékunk, hogy legyen. Nagyon elfoglaltak vagyunk, ami természetesen nagyon jó dolog, de éppen ezért a konkrét szervezésben nem tudunk részt venni, csak a művészeti, zenei részét koordináljuk, illetve házigazdaként szeretnénk szerepelni a fesztiválon. Ehhez olyan partnert keresünk, aki végig tudja vinni a szervezést az elejétől a végéig. Most ez még nem sikerült, de nagyon boldogok vagyunk, hogy a Szentendrei Teátrum jóvoltából koncertet adhatunk idén, augusztus 17-én a MűvészetMalomban. Reméljük, ezzel sikerül kárpótolni a közönséget, akik jöttek volna a Csocsek fesztiválra, és nyitottak a balkán, a folk zenére.

• A turné után milyen feladatok várnak?
A nyár a turnéról szól, ősztől kezdődik a stúdiómunka, lemezfelvételek, zajlik a jövő évi program összeállítása. Remélem, az új lemezünk fogadtatása is jó lesz, igyekszünk zeneileg fejlődni, új színeket belevinni a zenénkbe.

• Mikor lesz újra apák-fiaik koncertetek a Vujicsics együttessel?
Nagyon közel: augusztus 20-án, a Mesterségek Ünnepén, a Budavári Palotában lesz Vujicsics-Söndörgő-Szörényi Levente-Vigad Trió koncert, akik most már kibővítve, Vigad Quartetként lépnek fel. Úgyhogy van utánpótlás!

• Most már nem ti vagytok az egyetlenek, akik apáik nyomdokaiba lépve viszitek tovább a balkán zenei hagyományokat…
Valóban ebben is a Vujicsics Együttes példáját követjük, dolgozunk az utánpótláson: a zenekar tagjainál érkeznek sorra a gyerekek, Dávid lányai már zeneiskolások, Attilánál egy fiú és egy lány, Benjinél két lány, Sali kisfia idén márciusban született. Ha tehetik, jönnek mindig a koncertjeinkre, így lehet elültetni legjobban a zenét bennük.

• Ti is így nőttetek fel, hangszererdőben, hol egy gitárba, hol egy tamburába botlottatok bele…
Mi is ezt a „taktikát” követjük majd a gyerekekkel…

Söndörgő & Amsterdam Klezmer Band: Szikra koncert
MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.
2018. augusztus 17. péntek 20:30 – 22:00
Információ: szentendreprogram.hu
Jegyár: 2500 Ft | Jegyvásárlás: https://goo.gl/NLd7YR
és Tourinform Iroda (Dumtsa Jenő u. 22.)