2023. szeptember 18., 11:58

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítótere, a MűvészetMalom középső szárnya korszerű konferenciateremmel és tárgyalókkal bővült idén. A beruházást Szentendre városa 123 millió forint önrésszel segítette. Az ünnepi átadón Vj Kemuri látványos fényfestése tette még hangulatosabbá Dj Bootsie és zenekara koncertjét.

A 19. század végi egykori fűrészmalom Magyarország egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb kiállítóhelye. Korniss Dezső és Deim Pál festőművészek ötlete alapján a Szentendre Művészetéért Alapítvány kezdeményezésére és a Szentendrei Építész Egylet együttműködésével jött létre, és 1999 júniusában nyílt meg a nagyközönség számára. Az alapítók célja egy modern művészeti központ létrehozása volt.

A gőzmalom védett műemlék épületegyüttesét a ’90-es évek második felében kezdték el több ütemben felújítani, hogy a város művészeti életének szolgálatba állítsák, mint múzeumi kiállítótér és társművészeti produkciók bemutatkozó tere.

Első ütemben a Bogdányi utcai épület északi szárnya készült el, három szinten kiállítóterekkel. Az utcai szárny részleges felújítását az új déli szárny építése, valamint az utcai szárny teljes körű felújítása, bővítése, új bejárati előcsarnok kialakítása követte. A középső szárnyat a ’90-es évektől nyeregtető védte a csapadéktól, de téglafalai nyersen maradtak, nyílászárók nem kerültek beépítésre az udvar felőli falban meglévő homlokzati nyílásokba. Ebben a „szerkezetkész” állapotban is sok kiállításnak, színházi előadásnak adott helyet ez az épületszárny.

A megújult MűvészetMalom 2023. szeptember 16-i átadó ünnepsége fényfestéssel és koncerttel:

A legutóbbi fejlesztéssel megoldódott az épület teljes utólagos vízszigetelése, megújult a középső szárny udvari homlokzata, a meglévő falnyílásokba tervezett nyílászárók helyükre kerültek, a földszinten modern konferenciaterem került kialakításra nagy belmagassággal, a galériaszinten két múzeumpedagógiai foglalkoztató-tárgyaló épült meg, a hozzátartozó kiszolgálóterekkel. A modern konferenciaterem idén tavasszal az Árpád népe nemzetközi régészeti konferenciával debütált. A korszerű világítással, hangosítással kialakított terem nemcsak konferenciák, előadások, de koncertek, felolvasóestek megrendezésére is lehetőséget ad. (A terembérlésről érdeklődni Fodor Balázsnál lehet: balazs.fodor@muzeumicentrum.hu.) Az eredeti homlokzatfelületek, a nyerstégla falak az egykor volt fűrészmalom ipari funkcióját idézik. Az épületterveket B. Szabó Veronika építész és az XYZ Design Labor készítette.

A MűvészetMalom közel 224 millió forintos fejlesztését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, és Szentendre városa 123 millió forint önrésszel segítette.

A MűvészetMalom immár több mint két évtizede működő és folyamatosan bővülő kortárs művészeti kiállítótér Szentendrén. Az elkötelezett szakmai munkának köszönhetően fokozatosan meghatározó helyszínévé vált a kortárs művészek csoportos és egyéni kiállításainak egyaránt.

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum