2023. október 4., 14:14

Pachelbel, Haydn, Dvořák, Schubert műveiből, illetve filmzenei darabokból álló műsorral ad ingyenes koncertet az Alföld Quartet vonósnégyes a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban október 15-én, 18:30 órai kezdettel.

Az Alföld Quartet 2012 novemberében alakult azzal a céllal, hogy a rendkívül gazdag, ám méltatlanul háttérbe szoruló kamarazenei irodalom remekeit mind szélesebb körben szólaltassák meg a Dél-Alföldi régió és távolabbi országrészek hangversenytermeiben, templomaiban, művelődési központjaiban.

A vonósnégyes fennállásának elmúlt éveit az együttes elkötelezett muzsikusainak hitvallása határozta meg: igényesség, profizmus, szakmai alázat, és érzékenység a közönség zenei, lelki nyitottságára. Az így folyó munka a zenetörténet fontos korszakait felölelő repertoárt, a világi és egyházi stílusokban, műfajokban való otthonosságot, sőt az igényes szórakoztató muzsika előadását is magával hozta. Mindeközben a vonósnégyes a Dél-Alföldi régió egyik meghatározó zenei együttesévé nőtte ki magát. A klasszikus felálláson kívül a kreativitás és a színes programokra való törekvés énekegyüttessel, hangszeres szólistákkal, színművészekkel együtt megvalósított produkciókat is hozott.

Az együttes 2017-ben magyar zeneművészet kategóriában elnyerte a Békés Megyei Prima Díjat. Céljuk változatos zenei anyagokból összeállított, magas színvonalú produkciók színpadra állítása olyan rendezvényeken, mint Tavaszi Fesztivál, zene világnapi hangversenyek, magyar kultúra napi koncertek, templomi/egyházzenei alkalmak, önkormányzati, városi, színházi rendezvények.

A vonósnégyes tagjai: Ördög Ágnes, Szomorné Budai Mariann – hegedű, Jankó Zita – brácsa, Szomor István – cselló

Az Alföld Quartet egyesületi formában működő civil szervezet.