2021. július 28., 08:02
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szerda reggel életbe lépett a vörös kód az érvényben lévő hőségriasztás mellett. Ez azt jelenti, hogy ellátási területétől függetlenül minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat. Aki segítségre szoruló embert lát, a regionális diszpécserszolgálatoktól kérhet segítséget.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tiszti főorvos hőségriasztását figyelembe véve július 27. 8.00 órától július 29. 20.00 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést. A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első.

A vörös kód két fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.
Regionális diszpécserszolgálat Pest Megye: Menhely Alapítvány 06 1/338-41-86

Ivókutak, párakapuk a városban
A Városi Szolgáltató NZrt. munkatársainak köszönhetően a városban három helyen hűsölhetnek a párakapuk alatt és tizenhárom ivókútnál olthatják szomjukat.
Ivókutak a következő helyszíneken találhatóak: Tourinform irodánál a kapualjban, HÉV-végállomáson a nyilvános toalett mellett, a Fő téren, Kút utcai játszótéren, Károly utcai fitness park mellett, Sztaravoda parkban, Duna korzó 14-15-nél, a Tiszteletes utca és Bajcsy Zs. utca sarkon, Dézsma utcánál a Daru piac előtt, az Ady Endre út és Barackos köz saroknál (Czóbel park), Kossuth utca és Lövész utca saroknál, a Lázár cár téren és a Pannóniatelepen a Gyöngyvirág utcánál.
Párakapuk HÉV-állomáson a nyilvános toalett mellett, a Lázár cár téren és a Dumtsa Jenő utcában a Lola fagyizónál találhatók.

Minimum 2–2,5 liter víz naponta
Kánikulában az ajánlott folyadékfogyasztás minimum a napi 2–2,5 liter felnőtteknek, ehhez kellene még napi plusz 1-2 liter attól függően, hogy milyen tevékenységet végzünk. A gyermekek folyadékigénye minimum 1,5–2 liter. Elsősorban vizet, ásványvizet ajánlott fogyasztani. Olyan palackos vizet válasszunk, amelynek nátrium tartalma egy literre legalább 50 milligramm, mert ilyenkor sok sót veszít a szervezetünk. A cukros üdítőket, az alkoholos, koffein tartalmú italokat kerüljük.

Ne tartózkodjon a napon délelőtt 11 és délután 3 óra között!
Délelőtt 11 órától, délután 3-ig ne tartózkodjunk napsütötte helyen, medence mellett, vízparton is kerüljük ebben a napszakban a napsütést. Idősebbek, krónikus betegek, pedig ebben az időszakban semmiképpen ne menjenek napra. Csecsemőket, kisgyerekeket csak árnyékban levegőztessünk kora reggel vagy napnyugta után.

Gyereket, állatot ne hagyjunk parkoló autóban!
Ha valaki autóban hagyott gyereket vagy házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A háziállatokra is veszélyes a hőség
A háziállatok is szenvednek a hőségtől, sokkal több vízre van szükségük. Biztosítsunk számukra hűvös búvóhelyet, vagy engedjük be a hűvös lakásba. Szentendrei kutyatartók figyelmébe! A macskakő a tartós hőségben nagyon felforrósodik, ami megégetheti a kutyák talpát.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben
Az ország felében jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Bőrvédelem: használjon fényvédő krémet!
Ma már bizonyított tény, hogy az UVA-sugarak szerepet játszanak a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. Ezért a ruházattal nem fedett bőrfelületet, a bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémmel naponta többször is be kell kenni, akkor is, ha csak az utcán közlekedünk. Vízparton, strandon meg mindenképpen ajánlatos a fényvédő krém használata.