2023. július 11., 14:32

 A napokban várható hőség miatt, az érvényben lévő hőségriasztás mellett, életbe lépett a „vörös kód”, ami a szociális szféra számára különleges eljárásrendet tesz kötelezővé. Ilyenkor ellátási területétől függetlenül minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat, rászorulókat. Aki segítségre szoruló embert lát, a regionális diszpécserszolgálatoktól kérhet segítséget.

Július 12. szerda este 9-ig érvényes a figyelmeztetés, mely a szociális ellátórendszer mellett a társadalomnak is szól.

A vörös kód két fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.
Regionális diszpécserszolgálat Pest Megye: Menhely Alapítvány 06 1/338-41-86

A másodfokú (narancs) hőségriasztást az országos tiszti főorvos rendelte el szerda éjfélig, a várható magas hőmérséklet miatt, ami éjszaka sem csökken eléggé.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve, így arra kérjük a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat –, hogy ennek figyelembevételével tervezzék heti teendőiket.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 3800 tűz volt a szabadban, az esetek során 9 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül. A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására, időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, hogy vezessenek óvatosan. Fokozottan figyeljünk egymásra!

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a továbbiakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető lesz a lakosság azonnali és hatékony tájékoztatása érdekében. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Forrás: A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye

Ivókutak, párakapuk a városban
A Városi Szolgáltató NZrt. munkatársainak köszönhetően a városban három helyen hűsölhetnek a párakapuk alatt és számos ivókútnál olthatják szomjukat a szentendreiek és az ide látogatók.

Ivókutak : Tourinform irodánál a kapualjban (Csíkszentmihályi csobogó, Dumsta J. utca), a HÉV-végállomáson a nyilvános toalett mellett, a Fő téren, a Kút utcai játszótéren, a Károly utcai fitneszpark mellett, a Sztaravoda parkban, a Duna korzó 14-15-nél (Halacska kút), a Tiszteletes utca és Bajcsy-Zsilinszky utca sarkon, a Dézsma utcánál a Daru piac előtt, az Ady Endre út és Barackos köz saroknál (Czóbel park), a Kossuth utca és Lövész utca saroknál, a Lázár cár téren (madaras csobogó), Pannóniatelepen a Gyöngyvirág utcánál (Ericsson játszótér), a Szmolnyica játszótérnél, a Postás strandon a zuhanyzónál és a Fehérvíz utcai játszótéren.

Párakapuk: a HÉV-állomáson a nyilvános toalett mellett, a Lázár cár téren és a Dumtsa Jenő utcában a Lola fagyizónál találhatók.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!