2023. február 7., 14:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Belügyminisztérium kedd este 8-tól csütörtök reggel 8-ig rendelte el a vörös kódot a közép-magyarországi régióra a hideg időjárás miatt. Ez azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Szentendrén a Gondozási Központ Hajléktalanszállója látja el a fedél nélkülieket, a vörös kód riasztás idején a maximalizált férőhelyszám felettieket is.

A Gondozási Központ 20 férőhellyel rendelkező Hajléktalanszállója (2000 Szentendre, Szabadkai u.11.) az év minden napján, a nap 24 órájában üzemel, a téli krízisidőszakban +6 férőhellyel bővül. Az elmúlt időszakban telt házzal működött, de amíg a vörös kód érvényben van, senkit nem utasítanak el helyhiány miatt, ilyenkor akár a földre tett matracon is el lehet és el is kell helyezni a rászorulókat.

Február 7-én három régióban léptette életbe a vörös kódot a Belügyminisztérium, a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd este 8 órától szombat reggel 8 óráig, Közép-Magyarországon csütörtök reggel 8 óráig hatályos az intézkedés. Amennyiben a hideg idő tartóssá válik, a riasztást akár meg is hosszabbíthatják.

A következő napokban mínusz 10 fok alá is süllyedhet az éjszakai hőmérséklet, ilyen időben tartósan a szabadban, vagy fűtetlen épületben tartózkodni életveszélyes lehet. A kihűléshez, maradandó egészségkárosodás elszenvedéséhez azonban ennyi sem kell: legyengült szervezettel elég néhány órát tölteni fagypont körüli hőmérsékleten.

Éjszakai túlélési pontok a közép-magyarországi régióban »»»
Hajléktalan embereket segítő regionális diszpécser szolgálatok 2022/23 »»»

Bajba jutott embert lát? Kérjük, értesítse a regionális diszpécserszolgálatot!
A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a budapesti és Pest vármegyei veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről a +36 1 338 4186 telefonszámon.