2018. január 29., 09:35

Szentendrén mutatták be a rendőrség Üzenet a biztonságért című bűn- és baleset-megelőzési programsorozatának nyitó előadását 2018. január 23-án. A prevenciós előadáson több száz diák vett részt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és a Szentendrei Rendőrkapitányság szervezésében, a New Step Fitnesz Táncstúdió Üzenet Táncszínház csapata közreműködésével Szentendrén mutatták be a bűn- és baleset-megelőzési programsorozat nyitóelőadását 2018. január 23-án.

A Pest Megyei Könyvtár Színháztermében megtartott rendezvényt dr. Mihály István rendőr dandártábornok, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nyitotta meg, a műsor moderátora Kovács Róbert színművész volt. A táncprodukciók a családon belüli erőszak, bántalmazás, a kiközösítés, a gyerekek közötti erőszak, a drog- és alkoholfogyasztás, a személytelen digitális világ, a láthatóság és az úgynevezett „diszkó balesetek” kérdésköreit mutatták be egyedi formában. Az egyes témákat tánc formájában keltették életre a színpadon, a produkciók után a rendőrség munkatársai szakértők bevonásával beszélték meg és dolgozták fel a jelen lévő fiatalokkal a problémakörökben rejlő veszélyeket és azok elkerülésének lehetőségeit.

A családon belüli erőszak, bántalmazás, kiközösítés, gyerekek közötti erőszak témáinak feldolgozásában Takács Anna r. százados, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály kiemelt főelőadója működött közre.

A „személytelen, digitális világ” rejtelmeinek és veszélyeinek megismeréséhez dr. Ménkű Szilvia r. alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője nyújtott segítséget.

A drog, alkoholfogyasztás témakörét felölelő beszélgetést dr. Kosztya Sándor, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Általános Igazságügyi Szakértői Igazgatóság Orvosszakértői Intézet igazgatója folytatta le.

A láthatóság fontosságára dr. Juhász János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának egyetemi docense, a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság Koordinációs Testületének tagja hívta fel a figyelmet.

A célirányosan bűn- és baleset-megelőzési koreográfiák a táncon keresztül szólítják meg elsősorban a fiatalabb korosztályt annak reményében, hogy ha felhívjuk a figyelmet a veszélyekre, problémákra, azokat időben felismerjük, akkor könnyebben kezelhetővé, esetleg elkerülhetővé válnak azok.