2023. október 31., 22:00

Nagy felzúdulást keltett a közösségi médiában, hogy a felújításra váró, és amúgy is túlzsúfolt 11-es főúton hétfőn meghibásodott román autóbuszt csak hosszabb idő után tudták elvontatni, és ezért hatalmas torlódás keletkezett. Számos pro és kontra véleményt lehetett olvasni, amelyek döntő többsége a tények ismerete nélkül a városvezetést, illetve a kormányt ostorozta a kialakult helyzetért, a forgalom torlódásáért. A Szentendre.hu utánajárt, mi is történt valójában.

Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, elsőként tűzoltó kollégája a jármű elvontatásában próbált segíteni, a helyszínen beszélt a busz vezetőjével, akitől azt tudta meg, hogy a jármű automata sebességváltója hibásodott meg, illetve a fékrendszerben lévő levegő szökött el, így leblokkoltak a kerekek is, ezért ha akarna, sem tudna arrébb menni a busszal. A busz vezetője tiltakozott az ellen, hogy a fékrendszert töltsék fel levegővel, és így vontassák el minél hamarabb a buszt, mert ez indoklása  szerint a meghibásodás jellege miatt kárt okozott volna a sebességváltóban. A szentendrei rendészet kérésére ugyanakkor e-mail üzenettel igazolta, hogy már úton van a segítség, amelynek érkezése 19 óra után várható. 

A forgalomirányításra vonatkozó kérdésünkre Jámbor Ferenc elmondta, azt kizárólag rendőr irányítása mellett lehet megkezdeni, abban a rendészek és adott esetben a polgárőrök csak rendőri irányítás és felügyelet mellett vehetnek részt. A torlódás enyhítése érdekében keresték a kapcsolatot a rendőrség tevékenységirányítási központjával, és ekkor jött az ötlet, hogy sárga villogóra állíttatják a közlekedési lámpát, ami a rendőrség utasítására meg is történt. A forgalmas kereszteződés miatt ez a mellékutcából, illetve a Lidl áruház felől a főútra hajtók számára jelenthetett gondot. Végül este 9 óra körül érkezett a helyszínre a DAF vállalat erre specializálódott kisebb szervizautója, amely a sebességváltó vezérlésének újraírásával próbálta megoldani a problémát, sikertelenül. Ezért a DAF kamionmentő speciális járművét irányították a helyszínre, amely nem sokkal este 11 után rendőri biztosítás mellett elszállította a lerobbant járművet.

Fülöp Zsolt polgármester egyeztetést kezdeményezett a rendőrséggel a hasonló esetek gyorsabb és összehangoltabb megoldása érdekében. Szerkesztőségünk az Országos Rendőr-főkapitányságot is megkereste az ügyben, hogy hasonló helyzetben mely szervezet és miként intézkedhet. Amint megérkezik a válasz, frissítjük  cikkünket.

(Borítókép forrása: Szentendre Blogol)