2018. november 22., 10:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Interjú Verseghi-Nagy Miklós polgármesterrel az októberben zárult Párbeszéd a városrészekért utcafórum-sorozatról.

2018-ban már második alkalommal rendezte meg a város a városrészek utcafórumait. Mi a mérlege ennek a második konzultációsorozatnak?

Városrészenkénti bontásban a második ilyen sorozat zárult le októberben, de az első, 2015-ös Párbeszéd Szentendréért fórumokkal együtt már a harmadik konzultációsorozatot bonyolítottuk le. A lényeg ugyanaz: kötetlen formában, a városháza falain kívül, a szentendreiek lakókörnyezetében folytattunk párbeszédet a polgárokkal közös ügyeinkről.

Ez a forma sokkal időigényesebb, és a több alkalommal több órás személyes jelenlét miatt a városvezetés számára jóval nagyobb megterhelést is jelent, mint közvélemény-kutatás, fogadóórák vagy közmeghallgatás útján szerezni visszajelzéseket a lakosságtól. Miért tartanak mégis viszonylag gyakran utcafórumokat?  

Amilyen energiaigényes, olyan hasznos is ez a forma, mindenekelőtt a kötetlensége, a szemtől-szembe, azonnali visszajelzést biztosító módozat miatt. A közmeghallgatás inkább a város nagy, közös ügyeinek, problémáinak terepe. Ezeken az alkalmakon viszont felszínre kerül sok kisebb megoldandó ügy, ami miatt az emberek nem mennek be a hivatalba, nem tartják elég fontosnak, hogy egy közmeghallgatáson felvessék, pedig a mindennapok hangulatát ezek a kis dolgok nagyon is  befolyásolják. A saját lakókörnyezetükben, többségükben szintén ott élők között bátrabban vetik fel azokat az apróbb problémákat is, amelyek a hétköznapokban újra és újra előkerülve bosszantóak lehetnek.

A másik ilyen közvetlen haszna az utcafórumoknak, hogy jó alkalmat adnak arra, hogy pozitív visszajelzéseket kapjunk a munkánkról. Ahogy a kisebb problémákkal sem feltétlenül keresik meg az önkormányzatot az emberek, úgy a megoldott gondok, elkészült fejlesztések nyugtázására se jönnek be a városházára vagy emelik fel a telefont. Utcafórumokon viszont gyakran halljuk, hogy amit tavaly, tavalyelőtt kértek hasonló alkalmakon, az elkészült, a környéken lakók megelégedésére működik, és ezt jó hallani. A hétköznapok forgatagában a megoldott problémák elfelejtődnek, ami működik, az természetes; tervezzük is, hogy két fórum között az egyes városrészek kisebb-nagyobb megoldott ügyeiről listát készítünk majd. Érdekes egyébként, hogy a fórumokon nem annyira városfejlesztési, mint városüzemeltetési témák kerülnek terítékre, ez is arra utal, hogy jó terep ez a mindennapok ügyeinek megtárgyalására.

Voltak-e visszatérő témák az utcafórumokon?

Hogyne, vannak visszatérő motívumok, a több városrészt érintő, vagy például a közlekedés miatt mindenki életére kiható, komolyabb befektetéssel, időigényesen megoldható ügyek, mint az útépítések, a csapadékvíz-elvezetés, különösen a hegyvidéken. A nagy témák tekintetében segítenek az utcafórumok a prioritások meghatározásában és megtartásában. Arra is alkalmat adnak, hogy ismertessük azokat a körülményeket, befolyásoló tényezőket, amelyek meghatározzák az önkormányzat lehetőségeit, megszabják a munkánk kereteit. Gyakori felvetés, hogy a város megtelt, nem fér el több autó és épület. Ez így van, az utóbbi években Szentendre népszerű lakóhely lett, sokan költöztek a városba és alapítottak itt családot. A háztartások jelentős arányában van két vagy akár több gépkocsi, az úthálózatunk pedig nem ekkora forgalomra készült. Ezek a tényezők erős hatással vannak a város jelenlegi életére, de döntően korábbi folyamatok hatására alakultak ki. Nem a mi döntéseink nyomán, de nekünk adva feladatot. Mint ahogy a korábban, az akkori szabályok szerint kiadott építési engedélyek alapján most zajló építkezésekkel is mi szembesülünk. Ezeket nem lehet leállítani, de meg lehet változtatni az építési szabályokat, hogy a város a jövőben ne terhelődjön tovább. A fórumokon át lehet beszélni ezeket a rajtunk kívül álló, de ránk erősen ható körülményeket is.

Ilyen például az a tény, hogy a megnövekedett építési forgalom erősebben rongálja az utakat. Erre épp egy utcafórumon kerestük közösen a megoldást, s a helyzetre adott válaszként készül az a súlykorlátozó rendelet, amivel megakadályozhatjuk az ilyen utak túlterhelését, tönkretételét.

A fórumok hozadéka annak a sok kisebb zöldterületnek a megújulása, ami napi szinten egy-egy városrész lakóinak jelent barátságos, rendezett találkozási pontot, pihenőhelyet, de összességében hozzájárul az egész város rendezettebb, zöldebb képéhez.  

Összegezve elmondható, hogy mára a szentendreiek megismerték az utcafórumok lehetőségét, ez egy bejáratott formája lett a párbeszédnek, igénylik és élnek vele. Minden alkalommal vannak állandó szereplők, ismert és ismeretlen arcok is. Ezek a találkozások friss és azonnali visszajelzéseket biztosítanak számunkra arról, miben tudtunk haladni, mit kell a prioritások között tartani, valódi párbeszédet jelent a város lakói és vezetői között. S ebben a párbeszédben egyre inkább értjük egymást.