2022. szeptember 23., 13:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Az elszabaduló energiaárak okozta nehézségeken csak a kormány, az önkormányzatok és a vállalkozások összefogásával tudunk úrrá lenni. Ársapkával kellene korlátozni az energiatermelő és -kereskedő vállalkozások profitját, hogy működőképes maradjon az önkormányzati rendszer – mondta a szentendreiekhez szóló videóüzenetében Fülöp Zsolt polgármester.

Váratlan helyzet elé állította a kormány az önkormányzatokat, és így Szentendrét is azzal, hogy felszabadította a rezsiárakat. A szentendrei családok, vállalkozások és az önkormányzat is érzi ennek a terhét. Tragikus mértékben emelkednek a családok kiadásai, valamint a gyermek- és szociális intézmények energiaköltsége, amit nem lehet kigazdálkodni – hangsúlyozta a polgármester.

Az önkormányzat nem tétlenkedik, A Rezsinövekedés miatti Operatív Törzs (ROT) takarékossági intézkedéseket dolgoz ki, illetve megoldási javaslatok tesz a súlyos helyzet megoldására. Az energiafelhasználással kapcsolatosan gondolkodásmódot kell váltani, hosszú távon is fenntartható megoldásokat kell kidolgozni.

– Amennyiben a kormány nem avatkozik közbe, nagyon nehéz lesz túlélni ezt a telet, nagyon drasztikus lépéseket kell hozni itt Szentendrén, és az ország minden önkormányzatánál – vázolta a jelenlegi helyzetet a város vezetője.

Az önkormányzat által megoldandó nehézségeket érzékeltetendő Fülöp Zsolt elmondta, amíg a tavalyi évben az önkormányzati intézmények 72 millió forintos gázszámlát fizettek, az új árajánlat szerint 1,26 milliárd forinttal lehet számolniuk, ami kifizethetetlen.

– Ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetségén (MÖSZ) keresztül javaslatokat tettem a helyzet megoldására: Nemzeti Energetikai Kerekasztal összehívását kezdeményezzük, ahol a megoldásról szeretnénk tárgyalni a kormány képviselőivel, a tudományos akadémia szakembereivel és iparági szakértőkkel, valamint az energetikai vállalatok vezetőivel – tette hozzá Fülöp Zsolt. – Fontos eleme lenne az általunk javasolt megoldásnak, hogy kormányzati támogatással ki lehessen építeni olyan megújuló energia termelési kapacitásokat helyben, amelyek részben vagy egészben kiválthatják a földgázt. És nagyon fontos, hogy ezekre a támogatásokra ne kelljen pályázni, hanem azok az önkormányzatok, amelyek a helyzethez illeszkedő energetikai koncepciót dolgoztak ki, normatív alapon jussanak a beruházáshoz szükséges összeghez.

Fülöp Zsolt arról is beszélt, hogy javaslatuk szerint a remélhetőleg hamarosan érkező uniós források átstrukturálásával jelentős összeget kell átirányítani az energetikai korszerűsítési beruházásokra. Hangsúlyozta, az ország polgármesterei tisztában vannak vele, hogy jelentősen megemelkednek az árak, amit hajlandók is kifizetni. A közpénzből gazdálkodó önkormányzatok azonban nem hajlandók kifizetni az energia termelő és kereskedő cégek kiugróan magas profitját – ami Szentendre esetében például 17,5-szeres drágulást jelent. Azt várják a változások által láthatóan meglepett, jövőkép nélküli kormánytól, hogy ársapkát rakjon az energiahordozókra, mert az önkormányzatok csak így tudják biztosítani a közszolgáltatásokat.

– Biztonság, kiszámíthatóság és jövő! Ezek mentén, együttesen kell újragondolni mindannyiunk közös életét – foglalta össze a lényeget a polgármester.