2022. október 11., 12:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Igen gyorsan megérkezett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza a polgármesterek Nemzeti Energiacsúcsot kezdeményező levelére, amelyet Fülöp Zsolt polgármester is aláírt. A miniszter Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében nem válaszol a felvetésre, hogy összehívják-e a csúcsot, ehelyett a kormány eddigi tevékenységét ismerteti, illetve a baloldal bűneit sorolja.

A bejegyzésben a miniszter a kormány kommunikációs paneljeit ismételve hangsúlyozta: évi kétmillió forinttal támogatják a családok energiaköltségeit a rezsicsökkentéssel, és értékálló nyugdíjat biztosítanak az időskorúaknak, továbbá 200 milliárd forintos programot biztosítanak az energiaintenzív kis- és középvállalkozások számára.

Ezt követően a baloldal bűneit sorolja, például hogy miközben a baloldali, budapesti képviselők Brüsszelben az atomenergia ellen lépnek fel és akadályozzák a paksi bővítést, most az olcsó paksi árammal szeretnék csökkenteni az önkormányzatok energiaköltségeit. Majd a miniszter hozzáteszi, ez utóbbit a kormány elutasítja, mert az a rezsicsökkentés megszüntetésével járna.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy „önkormányzatok költségvetési helyzetének felmérése és a megnövekedett energiaköltségekkel kapcsolatos tárgyalásokra a kormány miniszteri biztost nevezett ki.”

Végül Gulyás Gergely azzal a kéréssel fordult az évek óta súlyos forráselvonással sújtott önkormányzatokhoz, hogy miután a családok és a munkahelyek védelme idén 1500, jövőre 2500-3000 milliárd forintnyi költségvetési forrást emészt fel, ezért szívesen fogadnak minden önkormányzati hozzájárulást a rezsivédelmi alaphoz.

A levél ugyanakkor nem válaszol a Nemzeti Energiacsúcs megrendezésével kapcsolatos felvetésre, de a korábbi kormányzati megnyilvánulásokból és a mostani levélből arra lehet következtetni, hogy egyesével tárgyal majd az önkormányzatokkal problémáikról.