2017. május 22., 15:45

Május 17-én a László-telepi körzet lakóinak kérdéseire válaszolt Verseghi-Nagy Miklós polgármester. A fórumon részt vett Fülöp Zsolt, a körzet képviselője, dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester, Solymosi Heléna kommunikációs vezető és Nagy Attila kabinetfőnök. A körzet legfőbb problémája: az utak rossz állapota és a vízelvezetés hiánya.

Útépítés

A lakók szerint a körzetben sok a felújításra és aszfaltozásra szoruló út, de talán még ennél is fontosabb lenne a vízelvezetés, mert esőzés után szinte járhatatlanok. Szerintük a környéken 60 éve nem történik semmi, és számon kérték, hogyha fizetik az építményadót, a súlyadót, akkor miért nem kapnak érte semmit. Mint mondták, sok mindent megvalósították az itt élők önerőből, utat, járdát, játszóteret építettek. Kérték a polgármestert, hogy támogassa a város ezt a területet, és a földutakat saját beruházásban aszfaltozza le, mert az 1+1 konstrukció a sok idős lakos miatt nehezen kivitelezhető.

A polgármester elmondta, hogy a város költségvetése nyolcmilliárd forint, ebből kétmilliárdot tesz ki az adó, melynek nagy részét intézmények működtetésére fordítják, fejlesztésre évente félmilliárdot tudnak fordítani. Nemcsak itt, hanem a város más területein is probléma az utak rossz állapota és a vízelvezetés hiánya. 120 km földút van, aminek aszfaltozása tízmilliárd forintba kerülne. Pozitív fejlemény, hogy az uszoda lízingtartozásának kiváltása következtében évi 300 millióval növekszik a fejlesztési forrás.

Török Balázs a nemrégiben kidolgozott Járható Szentendréért Programról elmondta, hogy ez az ötéves fejlesztési program meghatározza az utcák felújításának az ütemezését. Prioritást élveznek a főbb közlekedési utak, a kisebb utcák felújítását az 1+1 konstrukcióval lehet gyorsítani. Hozzátette, hogy a város minden évben többet fordít útjavításra, útépítésre.

 

Közlekedés

A lakók szerint a Kálvária úton több helyen is zebrát kellene felfesteni, például a V8 környékén. A Radnóti utca végén az út mellett parkoló autók balesetveszélyt idéznek elő, ezért kérték a parkolás megtiltását. Sokan panaszolták, hogy a László-telep ki van zárva a tömegközlekedésből, mert nem jár ide a busz. Kiderült, hogy a buszfordulót már évekkel ezelőtt – amikor a temetőberuházás napirenden volt – megépítették, sőt a Volán belevette a menetrendjébe is, de a Kálvária út túlsó felén lakók tiltakoztak ellene, így a Volán állásfoglalása az volt, hogy előbb egyezzenek meg a lakók. Egy kisgyermekes lakó szerint viszont, amíg nincs járda, ne legyen buszközlekedés.

A lakók kérték a parkolóhelyek bővítését, mert sokszor nem tudnak a házuk előtt megállni. Szerintük a Kondor Béla úton sok üres terület van, ami alkalmas erre a célra.

 

Köztisztaság

Kérték több szemetes edény kihelyezését, illetve térfigyelő kamera felállítását a buszforduló környékén, és a szelektív hulladékgyűjtő gyakoribb ürítését, környékének a takarítását. A Szivárvány óvoda közelében lévő épület kukatárolóhelye nincs körbekerítve, és a szemetet gyakran az óvoda területére fújja szél.

Egy lakó felháborodottan panaszolta, hogy az egyik Kondor Béla utcai társasháznál hét közepére már megtelnek a kukák, és a lakók mellé dobják a szemetet. Már többször jelezte az önkormányzatnak, hogy ez fertőzésveszélyt jelent, az állatok is szétszedik, a szél pedig beteríti szeméttel a környéket. Szerinte figyelmeztetni kellene a társasház lakóit, illetve több kuka kellene vagy gyakrabban üríteni.

Jelezték, hogy a körzet több utcájában nem volt hóeltakarítás.

A lakók szerint a zöldhulladék évi kétszeri elszállítása nem elég, a komposztálást pedig sok helyen nem tudják megoldani, illetve ha tárolják, megjelennek a patkányok. Javasolták nagy teljesítményű aprítógép üzembe helyezését, amely rögtön ledarálja, tömöríti a zöldhulladékot.

Kérték a Kondor 11. szám előtt lévő elszáradt nyárfa kivágását a balesetveszély miatt. Hiányolták a városi házirendből a permetezési rendet: mikor, mivel lehet, és milyen távolságra a szomszédtól.

Panaszolták, hogy a közelben lévő Kálvária úti üzletkomplexum környéke rendezetlen. Kérdezték, hogyan lehet rászorítani az ingatlantulajdonosokat, hogy tegyék rendbe környezetüket, mert sok helyen gondozatlan a sövény, szemetes, gazos a járda, ami a babakocsisoknak is gondot okoz. Szóba került, hogy elsősorban a lakosoknak kellene rendben tartani a saját ingatlanuk előtti területet.

A polgármester elmondta, hogy a hivatalban két alkalmazott foglalkozik a lakosok felszólításával, és ha nincs eredménye, közigazgatási eljárást indítanak. Hozzátette, hogy a következő télen jelentősen több utcában lesz hókotrás. A szelektív hulladékgyűjtő mellett térfigyelő kamera elhelyezésével tudnak javítani a helyzeten. Török Balázs hozzátette, hogy 2013 óta 40 millió forint volt az eltérés a fizetett és az elszállított szemét mennyisége között.

 

Kommunikáció

Többen panaszolták, hogy nem kapják meg a Szentendre és Vidékét, illetve nem dobták be a Városi házirendet és az építési szabályzatról szóló tájékoztatót sem. Solymosi Heléna elmondta, hogy másfél évig jól működött az újság terjesztése, amíg a postások vitték ki a háztartásokba, de munkaerőhiány miatt alvállalkozónak adták ki a munkát, akik a reklámújságokkal együtt terjesztik. Rendszeresen ellenőrzik a hatékonyságát, ilyenkor 75-80%-os eredmény jön ki. A sok panaszra tekintettel megváltoztatják a terjesztés módját, és elosztóhelyeket alakítanak ki forgalmas, központi helyeken, ahol a lakosok könnyen hozzájuthatnak.

 

Egyéb témák

A Szivárvány óvoda óvónője kérte, hogy az önkormányzat ne szüntesse meg a Kondor Béla és Kálvária út közötti játszóteret, mert úgy tudja, hogy már aláírásokat gyűjtenek ennek érdekében. Italnagykereskedés nyílt környéken, de a lakók szerint inkább különféle élelmiszerüzletekre lenne szükség. A válaszban elhangzott, hogy az önkormányzat nem tudja szabályozni vagy befolyásolni a kereskedelmet, illetve nem tervezik játszótér megszüntetését, és nem is találkoztak ilyen igénnyel.

Egy lakó megkérdezte, hogy követi-e intézkedés az utcafórumokat, mert azt tapasztalták, hogy a hivatalban elcsúsznak a határidőkkel, bejelentéseikre késve kapnak választ. A polgármester elmondta, hogy 5000 megkeresés érkezik évente az ügyfélszolgálatra, nagy részük az úthibákkal kapcsolatos. Igyekeznek az ügyeket minél előbb megoldani és lezárni, de nagyon sok a bejelentés, s a feldolgozásuk időt vesz igénybe.

 

További utcafórumok:

Párbeszéd a városrészekért

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
csü 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.