2023. augusztus 18., 13:38

Augusztus 20-án vasárnap délelőtt 11:00 órakor adja át ünnepélyesen a Szentendrei Önkormányzat a Kálvária út végén található székelykaput, amely a Kézdivásárhellyel való összetartozás jelképeként készült.

István király 1083-as oltárra emelésének – vagyis szentté avatásának – napja az egyik legrégebbi ünnepnapunk. Magyarország összes településén és a határon túli magyarlakta területeken is sok helyen tartják. Szentendrén hagyományosan ezen az ünnepnapon köszöntik a városért kiemelkedően tevékenykedőket a Pro Urbe- emlékérmek és a Város Díszpolgára cím adományozásával.

A néphagyomány augusztust gyakran nevezi az Új kenyér havának is, az augusztus 20-i ünnep fontos eleme a kenyéráldás. Városunkban minden évben ökumenikus kenyérszenteléssel tisztelgünk e hagyomány előtt.

Az idei évben még egy különlegességgel készült a városvezetés: testvérvárosunkkal, Kézdivásárhellyel való összetartozásunk jelképéül egy 4,9 méter széles és 3,9 méter magas székelykaput állítottak a Kálvária út végén található körforgalomba. A míves munkát egy székelyhonból származó mesterember, Both László készítette.

Az ünnepélyes átadó augusztus 20-án vasárnap délelőtt 11:00 órakor lesz. A kézdivásárhelyi delegáció pénteken érkezik a városba, hogy ők is részt vegyenek az átadó ünnepségen és a további programokon. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

(Fotó: Bellai László / Szentendre.hu)

Kapcsolódó anyag:

Államalapítás és Szent István ünnepe – Meghívó