2020. június 17., 22:13
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Múlt szerdán, még piacnyitás előtt, Fülöp Zsolt polgármester személyesen, egyenként hívta meg a Bükkös-parti piac árusait egy kötetlen beszélgetésre. A zártkörű fórum június 17-én zajlott a Városházán, és kiváló, konstruktív diskurzus kerekedett belőle.

Szentendre polgármestere a Bükkös-parti piac árusaitól érkezett panaszok miatt közvetlen és zártkörű egyeztetést kezdeményezett, melyre csak a piac árusait invitálta. Így nem hívta meg a piac üzemeltetőjét, de a képviselő-testület tagjait sem, bár az egyik FIDESZ-es listás képviselő jelen volt a fórumon, hiszen maga is árus.

Ennek ellenére, egy nem várt közjáték zavarta az esemény kezdetét. A FIDESZ frakció több tagja megjelent, s bár nem voltak meghívott résztvevői az egyeztetésnek, mindenképpen részt akartak venni azon. Velük együtt érkezett bekapcsolt kamerával, forgatásra készen, a TV Szentendre stábja is. Erre azonban Fülöp Zsolt polgármester a fórum jellegére, és az árusokkal történt előzetes egyeztetésre hivatkozva, nem adott lehetőséget.  Nem véletlenül: a Bükkös-parti piacon nem csak szentendreiek árulnak, ez a fórum nem választó-képviselő, hanem árusok és városvezetés kontextusban zajlott. De azért is volt zártkörű a találkozó, mert a városvezetés sok előzetes jelzést kapott arra, hogy számos piacos nem szívesen beszél nagyobb nyilvánosság előtt a problémákról.

Sok árus, mintegy 40 fő vett részt a beszélgetésen. A piac működése idén több ok miatt is viharos volt, ideje volt az informális tanácskozásnak. ( Az idei piac-történet címszavakban a csatolt meghívón, és számos cikkben itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt.)

A beszélgetés kezdetekor Fülöp Zsolt vázolta a találkozó okát, külön kitérve a városban keringő hamis híresztelésekre, arra biztatva a résztvevőket, hogy bármit megkérdezhetnek tőle, illetve Pilis Dániel alpolgármestertől. Majd kérte az árusokat, hogy mondják el jelenlegi tapasztalataikat és jövőre vonatkozó javaslataikat, mert az önkormányzatnak legkésőbb 2021 elején döntenie kell a városi piac üzemeltetésének, működtetésének kérdéseiről.

A résztvevőket nem kellett ösztönözni, folyamatosan jöttek a hozzászólások. A városháza kommunikációs vezetője mindegyiket felírta egy flipchart táblára, elkülönítve a problémákat, a kérdéseket, és a konstruktív ötleteket. Mindenki szót kapott, mindenki elmondhatta véleményét. Másfél órát tartott a találkozó, az előzmények ellenére pozitív hangulatban.

Zárásként az árusok megadták elérhetőségeiket, mert a jövőben is együtt akarnak működni a városvezetéssel, óhajtják a közvetlen kommunikációt. És a végére még egy jó hír: már nincsenek idősávok a piacon, bárki, bármikor jöhet vásárolni!

(A beszélgetésről az önkormányzat nem készített jegyzőkönyvet, film vagy hangfelvételt. Ezen cikk és kép a résztvevők hozzájárulásával készült. Elnézést az életlen fotóért.)