2022. szeptember 26., 11:04
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Emléktöredékek, érzetek, sejtések, megélt és képzelt érzelmek, hangulatok véletlenszerű találkozása, pillanatnyi együttállása, időben és térben való alkalmi összhangzata jellemzi a Ferenczy Múzeumi Centrum október 7-én nyíló, Csontó Lajos Egybeesés című installációs kiállítását. 

A tárlaton egy filmszerű történet elevenedik meg, amelyben az események alakulását a saját projekcióink, emlékbetöréseink, asszociációink formálják és alakítják. Az alkotó egy érzéki teret hoz létre, amely keretet és felületet ad az emóciók, emlékek előhívásához, kivetüléséhez. Az egységes hangulatú installációs teret három képcsoport alkotja: a falra kasírozott nagyméretű plakátok, a középformátumú monokróm printek, és a kisméretű színes képi „felvillanások”.
Bár az Egybeesés egy fotóalapú kiállítás, mégsem az egyes fotográfiákon van a hangsúly, hanem installációs jellegéből adódóan a „teljesség” elérése a szándék, egyféle „totális” élmény, amit a képcsoportok összhatása és az elrendezés dramaturgiája teremt meg.

A megnyitó időpontja: 2022. október 7. (péntek), 18:00 óra
Helyszín: Vajda Múzeum – PhotoLab (Hunyadi utca 1.)

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Horvát Lili filmrendező
Közreműködik: Mákó Rozi
Kurátor: Kopin Katalin, művészettörténész

A kiállítás 2022. október 8-30-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Csontó Lajos a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1990-ben. 1992-95-ig Derkovits ösztöndíjas, 2007-ben Munkácsy-díjat és az NKA kiemelt alkotói támogatását kapja, valamint Kutyaév című kötetéért 2022-ben elnyeri a legjobb magyarországi fotókönyvnek járó Rosti Pál díjat. A Római Magyar Akadémia és a párizsi Cité Internationale Des Arts ösztöndíjasa, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Tanszékének habilitált egyetemi docense. A Vajda Lajos Stúdió tagja.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.