2022. november 6., 11:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A számlálóbiztosok terepmunkájának utolsó két hete kezdődik meg november 7. hétfőn a 2022. évi népszámlálásban. Mivel közfeladatot teljesítenek, fogadni kell őket, november 20-ig kizárólag közreműködésükkel teljesíthető az adatszolgáltatási kötelezettség. A részvétel a népszámláláson kötelező, elmulasztása 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot vonhat maga után.

A népszámlálás második szakasza, a számlálóbiztosok terepmunkája, október 20. és november 20. között zajlik. Azokat a háztartásokat keresik fel, ahol nem töltötték ki online a népszámlálási kérdőívet, illetve azokat, ahol az online kitöltéskor megadott cím eltér a címnyilvántartásban szereplőtől. (Ez utóbbi esetben természetesen nem kell újra kitölteni a kérdőívet.)

Szentendrén november első vasárnapjára online és számlálóbiztosok útján a címek közel 80%-áról beérkeztek a kérdőívek, a hátralévő címekről a következő két hétben számlálóbiztosok segítségével kell begyűjteni az adatokat.

Fogadjuk a számlálóbiztost!

A számlálóbiztosok a hét minden napján, szombaton és vasárnap is dolgoznak, érkezésükre hétvégén is számítani kell.

Amennyiben a számlálóbiztosok egy adott címen nem járnak sikerrel, otthagynak egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségüket. Ezt a számot felhívva időpontot egyeztethetünk a számlálóbiztossal, hogy legközelebb akkor jöjjön hozzánk, amikor az nekünk is biztosan megfelel. A számlálóbiztosok összesen három alkalommal tesznek kísérletet arra, hogy elérjék az adott lakcímen élőket.

Kérjük, hogy ha értesítőt kapott, hívja fel a számlálóbiztost és egyeztessen vele időpontot, ha pedig a közfeladatot teljesítő számlálóbiztos otthon találja Önt, fogadja, és ha eddig nem tette, közreműködésével adjon választ a népszámlálási kérdésekre!

A számlálóbiztosok egyedi azonosítókóddal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek, melyet kötelesek felmutatni és amelyet a 06 80 080 143 zöld számon lehet ellenőrizni.
A számlálóbiztosok terepmunkájáról további részleteket ide kattintva találhatnak, honlapunk Népszámlálás 2022 oldalán pedig korábbi tájékoztatóinkat is megtalálják.

A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény a népszámlálásban való részvételt kötelezővé teszi. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény szerint pedig 200.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható az, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti.

Hogyan igazolható az online kérdőív beküldése?

Előfordulhat, hogy a számlálóbiztos olyan háztartást is felkeres, ahonnan online beküldték a népszámlálási kérdőívet. Ennek ténye azzal a kóddal igazolható, amit az online kérdőív kitöltésének végén, a beküldést követően online kapott a kitöltő. Aki nem kapta meg vagy nem mentette el ezt a kódot, az a kapcsolat@nepszamlalas2022.hu e-mail címen kérheti ennek pótlását. A levél tárgyába írja, hogy „Visszaigazoló kódot kérek”, a szövegmezőben pedig a pontos lakcímet és a kérdőív kitöltéséhez használt 12 jegyű belépési kódod adja meg.

A népszámlálással kapcsolatos valamennyi szabályt és információt megtalálhat a KSH e célra létrehozott weboldalán, ide kattintva.