2022. október 21., 11:23

Október 20-án indult és egy hónapig tart a népszámlálás második fázisa, a számlálóbiztosok terepmunkája. A címek ellenőrzése után a számlálóbiztosok azokat a háztartásokat keresik fel, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével. Ezeken a címeken fogadni is kell őket, hiszen a népszámláláson a részvétel kötelező. Ahhoz, hogy megtalálják a címeket, fontos a házszámok jól látható feltüntetése.

A számlálóbiztosok a hét minden napján dolgoznak, hétvégén is. Amennyiben egy adott címen nem járnak sikerrel, hagynak egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségüket. Ezt a számot felhívva időpontot egyeztethetünk velük. A számlálóbiztosok legfeljebb három alkalommal tesznek kísérletet arra, hogy elérjék az adott lakcímen élőket. Azokhoz, akik online beküldték a kérdőívet, nem mennek a számlálóbiztosok. Kérjük, hogy az online beküldők őrizzék meg a visszaigazolást a kérdőív beküldéséről, hogy szükség esetén igazolni tudják az online részvételt.

Nem zavarják a családokat, a halottaikra emlékezőket november 1-jén és 2-án, Mindenszentekkor és Halottak napján Szentendrén és Pilisszentlászlón a számlálóbiztosok. Részletek »»»

A népszámláláson a részvétel kötelező, aki nem küldte be online a kérdőívet, azoknak a számlálóbiztosok segítségével kell adatokat szolgáltatniuk. Fontos, hogy a számlálóbiztosok megtalálják a címeket, ehhez a házszámokat jól láthatóan fel kell tüntetni az ingatlanokon, szükség esetén akár ideiglenes megoldással is. A házszám feltüntetése a tulajdonos felelőssége, ugyanakkor érdeke is, amikor például orvost, mentőt hívnak a házhoz.

Minden számlálóbiztosnak névre szóló, egyedi azonosítószámmal rendelkező számlálóbiztosi igazolványa van, amely személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal együtt érvényes. Amikor a számlálóbiztos becsönget valahová, fel kell mutatnia a számlálóbiztosi igazolványát, mi pedig kérhetjük, hogy igazolja magát a személyét azonosító igazolvánnyal is. A számlálóbiztosokat a népszámlálás teljes időszakában működő, ingyenesen hívható információs telefonszámon (+36-80-080-143) is ellenőrizni lehet.

Nem kötelező beengedni a számlálóbiztost a lakásba. A kérdések a lakás előtt, az udvaron vagy a folyosón is megválaszolhatók. A kérdések megválaszolása kötelező, kivéve azokat, amelyek a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra, fogyatékosságra kérdeznek rá. A számlálóbiztosok, amennyiben szükséges, segítenek értelmezni a kérdéseket és a válaszlehetőségeket. A számlálóbiztosok az adatokat elektronikusan, tableten rögzítik, majd a kérdőív befejezése után beküldik azokat a KSH-hoz. A népszámlálásban való részvétel egy 2–3 fős háztartás esetében alig fél órát vesz igénybe.

A népszámlálás online önkitöltési fázisában országosan a címek 63,5%-áról küldtek be kérdőíveket. Szentendrén a KSH végleges adatai szerint ez az arány 57,36% volt, ami 15.011 lakáscímről 8.610 kérdőív online beküldését jelenti.

Köszönjük a beküldött kérdőíveket azoknak, akik az online kitöltést választva a népszámlálás első szakaszában eleget tettek adatszolgáltatási kötelezettségüknek! 

A többi címet Szentendrén is számlálóbiztosok keresik fel október 20. és november 20. között.

Kérjük, fogadják a számlálóbiztosokat, adjanak választ a kérdésekre és biztosítsák a feltételeket ahhoz, hogy a számlálóbiztos rögzíteni tudja a válaszokat. 

A népszámlálásra hivatkozva csalók próbálhatnak meg bejutni a háztartásokba. Ezzel kapcsolatban a rendőrség ajánlást adott ki, melyet IDE kattintva olvashatnak.

Szentendrén a Rendészeti Igazgatóság szükség esetén fellép a rendbontókkal, csalókkal szemben. A rendészeket indokolt esetben ügyeleti számukon lehet elérni: +36 20 290 0190.

Népszámláli aloldalunkat részletes információkkal ITT találja.

További információk a számlálóbiztosok munkájáról a népszámlálás honlapján »»»

A borítókép forrása: KSH, nepszamlalas2022.hu