2017. november 20., 08:08

Bűnmegelőzési felhívás a Szentendrei Rendőrkapitányságtól.

A tél, a hideg időjárás közeledtével sem változnak az otthonaink, lakásaink védelmére vonatkozó szabályok.

Ebben az időszakban is rendkívül fontos az otthon, a lakás, ház biztonsága, védelme annak érdekében, hogy egy esetleges betörés ne árnyékolja be az ünnepek közeledtének időszakát.

Ingatlana biztonságáért Ön tehet a legtöbbet!

A téli szünet, az iskolások sí szünete miatt nagyon sok család kel útra, a lakások sok esetben teljesen őrizetlenül maradnak.

Mielőtt azonban elindulunk, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, hogy vajon mindent megtettünk -e annak érdekében, hogy hazatérve otthonunk sértetlenül fogadjon minket.

 • A téli pihenést is nagy izgalommal várjuk, azonban soha ne kürtöljük világgá, hogy elutazunk, ne meséljük el a fodrásznál, körmösnél, masszőrnél.
 • Ne posztoljuk a közösségi oldalakon, az utazás tényéről árulkodhatnak a valós időben feltett fotók, ezért kerüljük a téli pihenésen készült képek azonnali megosztását is.
 • Ajánlott azt a látszatot kelteni, hogy a lakás, az otthon folyamatosan lakott, hogy otthon tartózkodunk. Kérjük meg a szomszédot, barátot, takarítsa el a havat a házunk elől, ürítse ki a postaládát, kapcsolja fel a villany, vagy akár húzza fel a redőnyt.
 • A riasztó, kamera elrettentheti a betörőket.
 • A minőségi biztonsági zárak, megfelelő védelmet nyújthatnak az illetéktelen behatolókkal szemben.

Az alábbi kérdések csak pár percet vesznek igénybe:

 • Becsukta az ablakot?
 • Bezárta a bejárati ajtót?
 • Bekapcsolta a riasztót és az egyéb biztonságtechnikai eszközeit?
 • Ellenőrizte-e, hogy bezáródott-e a kapu, garázsajtó?
 • Tájékoztatta közeli hozzátartozóját vagy megbízható ismerősét, hogy hosszabb időre elutazik?
 • Gondoskodott postaládája rendszeres kiürítéséről?
 • Kikapcsolta a csengőt?

Amennyiben betörést észlelt lakóotthonában, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el takarítani, mivel ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg. Haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon.

Felhívás tűzifa beszerzéssel kapcsolatban

A Szentendrei Rendőrkapitányság a fűtési szezonnal kapcsolatos bűnmegelőzési információkra hívja fel az állampolgárok figyelmét.

Az őszi-téli időszakban gyakorivá válhatnak a tűzifa árusításával kapcsolatos csalások. Az elkövetők általában tehergépkocsival házalnak és tűzifát kínálnak eladásra az aktuális áraknál olcsóbban. A tüzelőt ugyan házhoz viszik, de a rendelt mennyiségnél jelentősen kevesebb vagy sokkal rosszabb minőségű fát szállítanak le. Előfordulhat, hogy lopásból származó fát adnak el, melyet később a rendőrség lefoglalhat.

A rendőrség kéri, hogy ha nem akarnak hasonló kellemetlenséget, akkor hivatalos árusító helyről, Tüzép telepekről vásároljanak tűzifát. A megvásárolt fa súlyával kapcsolatban javasoljuk, hogy azt mindig méressék le és legyenek jelen a mérésnél.

Ha mégis háznál vásárolnak fát, akkor kérjenek segítséget, legfőképpen az idős személyek. A legcélszerűbb, ha leellenőrzik a fa eredetét, felírják a gépjármű rendszámát. Ha bármi gyanúsat észlelnek, – az esetek többségében az olcsó ár a legfeltűnőbb – akkor azonnal értesítsék a rendőrséget!

Kellő körültekintéssel elkerülhető, hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak!

Kiszállítás helyett ellopta a telefonokat

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást V. László 45 éves budapesti lakossal szemben.

A 45 éves férfi az egyik csomagszállító cég alkalmazásában, a munkahelye telephelyéről eltulajdonított három csomagot, melyekben mobiltelefonok voltak. A férfi az egyik készüléket elajándékozta majd a további két telefont értékesítette. Az eljárás során a mobiltelefonok hiánytalanul lefoglalásra kerültek, V. Lászlót a bűncselekmény elkövetése miatt a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki.

A szentendrei rendőrök a nyomozást a napokban befejezték és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek megküldték.

Zaklatás miatt indult eljárás

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott B. Róbert 41 éves szentendrei lakos ellen zaklatás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi, 2017. március és május hónap közötti időszakban a volt feleségének napi rendszerességgel több szöveges üzenetet küldött, valamint több alkalommal kereste telefonon. A férfi a hívások és üzenetek alapján többször megfenyegette a volt feleségét, valamint számtalan alkalommal hívogatta, melyek rendszeressé váltak.

A vizsgálók a 41 éves férfit gyanúsítottként hallgatták ki, aki a bűncselekmény elkövetését elismerte. Az ellene folytatott eljárást a napokban befejezték és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

„Látni és látszani” 

A Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai a „Látni és látszani kampány” keretében 2017. november 8-án akciót tartottak, mely során szórólapokat osztottak ki, ezzel is szeretnék a lakosság figyelmét felhívni a láthatóság fontosságára, amely az őszi és téli időszakra jellemző időjárási- és látási viszonyok miatt még inkább fontossá válik.

                                                                                                          Szentendrei Rendőrkapitányság

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
csü 07

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 07

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.