2019. január 28., 14:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kerékpárosok és gyalogosok védelme érdekében!

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt napokban a rendőrök baleset-megelőzési céllal a kerékpárral és a gyalogosan közlekedők figyelmét hívták fel a láthatósági szabályok betartására.

A téli időszakban a korlátozott látási viszonyok miatt a kerékpárosok és a gyalogosok láthatóságának kiemelten fontos szerepe van.

Illetékességi területünkön a rendőrök a közlekedők figyelmét felhívják a fényvisszaverő mellény viselésének életmentő szerepére, ezért baleset-megelőzési tanácsok mellett láthatósági mellényt is adnak a kerékpárral.

 

Tanácsaink a gyalogosan és kerékpárral közlekedőknek:

  • kerékpárosként a közlekedési szabályok betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral – első-, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első-, és hátsó fék, hátul egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma – jól megválasztott, feltűnő színű ruha viselésével, fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek!
  • a gyalogosok a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy kerékpárúton, ha ezek közül egyik sincs, akkor az úttesten, lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni

Bűnmegelőzési felhívás – Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

Megyénkben naponta több gépkocsi feltörést jelentenek be a károsultak. Ezen bűncselekmények esetében szinte mindig a könnyelműség segíti hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz. Az utastérben hagyott értékek vonzzák a bűnözőket. A műszerfalon felejtett mobiltelefonra, GPS készülékre, az ülésen vagy éppen az ülés alatt lévő táskára a tolvajok gyorsan felfigyelnek. Amennyiben nem találnak értéket, előfordul, hogy nem tulajdonítanak el semmit sem, azonban a rongálással járó kár és bosszúság ilyenkor sem elhanyagolható. Kérjük, hogy – az áldozattá válás elkerülése érdekében- fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat!

  • Soha, még rövid időre se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat, a gépjármű okmányait az autóban!
  • Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben!
  • Ha kiszállnak a gépkocsiból, minden esetben vegyék ki a GPS készüléket a tartójával együtt! Több esetben a GPS tartó szélvédőn hagyott nyoma miatt is törtek fel gépkocsit! Fontos, hogy töröljék le a tartó helyét!
  • A kivehető rádiót se felejtsék az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegyék biztonságos helyre!
  • Ha a bevásárolt árut látható helyre tudták csak elpakolni, ne hagyják őrizetlenül a gépkocsit, hiszen aki figyelte Önöket, fel is törheti autójukat!
  • Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre szállnak ki!
  • Új jelenségként figyelhető meg, hogy a tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyitja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is, és onnan tulajdonít el értékeket. Ezért kérjük, hogy értéket soha ne hagyjanak autójukban, még a csomagtartóban sem!

Ha mégis baj történik, hívja az ingyenes rendőrségi segélyhívó számokat: 107,112

Biztonsági intézkedésEgy 58 éves férfinak segítettek a tahitótfalui rendőrök.

A Tahitótfalui Rendőrős munkatársaitól kért segítséget 2019. január 22-én 23 óra 20 perckor Szigetmonostoron, a Vadvirág utcában egy férfi. Az átfázott férfi elmondta a rendőröknek, hogy egy ismerőséhez érkezett a faluba, azonban a nő nem tartózkodik otthon és nincs mivel hazautaznia Tahitótfalura.

A rendőrök ezt követően a tahitótfalui lakost a szolgálati gépkocsiba beültették, hazavitték, de ott azt tapasztalták, hogy a lakásban hideg van, ezért a Szentendrei Rendőrkapitányságra vitték, ahová később a hozzátartozói mentek érte.

Szentendrei Rendőrkapitányság