2021. november 11., 22:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egyértelművé vált a kormány szándéka, hogy 2022-ben is elengedi a közepes és kisvállalkozások iparűzési adójának (hipa) felét, így teremtve fedezetet a minimálbérek megemelésére. Hivatalos kormánydöntés még nincs ugyan, de a Belügyminisztériumban november 10-én, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) kezdeményezésére tartott megbeszélésen elhangzottak nem hagytak kétséget afelől, hogy milyen döntés várható.

A találkozón a kormány képviselői a gazdaságfejlesztés szükségességével indokolták a tervezett döntést, valamint elmondták, hogy vállalati teljesítmények hatására nominálisan alig csökkent az önkormányzatokhoz iparűzési adó címén befolyt összeg a 2019-es bevételekhez képest.
A kormányzati elképzelés szerint a települések kompenzálása az idei módszer szerint történik majd jövőre is, vagyis a 25 ezer fő alatti települések kieső iparűzési adóbevételét teljes egészében kifizeti az állam, míg az ennél nagyobb városokkal egyéni alkuk születhetnek.

Az önkormányzati szövetségek becslése szerint 2021-ben 150 milliárd forintot vett ki a kormány a települések zsebéből az iparűzési adó felének elengedésével – és ennek a felét adta vissza valamilyen formában. Emellett a szolidaritási adó megemelésével 122 milliárddal, a gépjárműadó elvonása miatt további 36 milliárd forinttal csökkent a települések bevétele.

Az önkormányzati szövetségek vezetői arra is felhívták a kormány képviselőinek figyelmét, hogy az építőanyag-, üzemanyag-, energiaárak drágulása miatt a települési kiadások drasztikusan emelkedtek, valamint arra, hogy ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag megszüntetik az önkormányzatok mozgásterét, egyebek mellett nem lesz forrás az önkormányzati munkatársak béremelésére sem. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy sok önkormányzatnál csökkent a munkatársak összjövedelme, több helyen a cafetéria-juttatás megvonására kényszerültek már az idei elvonások hatására is.

Az iparűzési adóra vonatkozó kormányrendelet az idén 468 millió forint bevételkiesést jelentett Szentendrének, amiből kompenzáció címén végül 460 millió forintot visszajuttatott a kormányzat. Jövőre nagyságrendileg hasonló bevételkieséssel számolhat az önkormányzat: az előzetes adatok alapján ez az összeg 2022-ben mintegy 410 millió forint lesz. A kormányzati kompenzációra nincs garancia, hiszen nem mindenki számára azonos szempontrendszer alapján döntenek, hanem úgynevezett egyedi elbírálás keretében határozzák meg a visszatérítés mértékét.

Forrás: nepszava.hu

(Borítóképünk illusztráció: a képen Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke és Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke látható 2013-ban, a Helyi Önkormányzatok Napján. Fotó: Reményi Krisztián)