2022. szeptember 6., 09:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény szerinti kisadózó vállalkozások tételes adója, a „régi KATA” mint adózási mód 2022. augusztus 31-ével megszűnt. A Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal Adóirodája egy rövid összefoglalóval szeretne segíteni a Szentendrén adózóknak, hogy  a helyi iparűzési adó tekintetében milyen teendőik vannak.

A megszűnésről külön bejelentést nem kell küldenie, a KATA adózási mód automatikusan törlésre kerül.

Azok az adózók, akik 2022-ben nem szüneteltették a vállalkozásukat, a folyószámlán megjelenő éves 25 000 Ft adófizetési kötelezettség, 4 hónapra (szeptember 1 – december 31.) eső adója – egy központi program alapján – törlésre kerül.

A 2022. év végéig, azaz 4 hónapra (szeptembertől decemberig) fennálló adókötelezettségéről az alábbiak szerint tehet bevallást:

  • Amennyiben továbbra is jogosult lesz a KATA adózási módot választani, akkor egy új bejelentkezés alapján az adókötelezettség automatikusan előírásra kerül.
  • Amennyiben nem lesz jogosult a KATA adózási módot választani, akkor az iparűzési adó bevallás általános szabályai szerint a 4 hónapról legkésőbb 2023. május 31. napjáig iparűzési adó bevallást kell tennie.

A Htv. 39./B. §-ában szabályozott, egyszerűsített, tételes iparűzési adómegállapítás lehetősége csak a Kata tv. („új KATA) hatálya alá tartozókra vehető igénybe 2022. szeptember 1-jétől.

Az a vállalkozó (iparűzési adóalany), amely jogosult az „új KATA” szerint leróni adókötelezettségét, a Htv. 39/B. §-a alapján jogosult arra is, hogy adóalapját tételes összegben határozza meg, azaz székhely, telephely szerinti önkormányzatonként 2,5- 2,5 millió forint legyen a tételes adóalap.

Amennyiben e lehetőségével az adózó élni kíván – függetlenül attól, hogy a „régi KATA” alanya volt-e vagy sem, illetve korábban az egyszerűsített tételes iparűzési adómegállapítást választotta-e vagy sem – e tényről a Htv. 39/B. §-a (9) bekezdése alapján bejelentést kell tennie. A bejelentést a bejelentkezési, változás-bejelentési nyomtatványon (figyelemmel az abban feltüntetett V. pontra) lehet megtenni.

A bejelentést – ha az „új KATA” szerinti adóalanyisága szeptember 1-jén kezdődik és 2022-ben is alkalmazni kívánja a Htv. 39/B. § (3) bekezdés szerinti adózási módot – legkésőbb október 15-ig teheti meg (ennek elmulasztása esetén 2023. február 15-ig lehet bejelentést tenni, de már csak a 2023. év egészére).

A bejelentkezést kizárólag elektronikus úton teheti meg az alábbi felületen:

https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

 

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az iparűzési adó bevallás kizárólag a NAV rendszerén keresztül nyújtható be!

 

Az Ügyfélszolgálat elérhetőségei:

Ügyfélfogadási idő: hétfő: 13.00-17.00-ig, szerda: 9.00-12.00-ig és 13.00-16.00-ig

Cím: 2000 Szentendre, Városház tér 3.

Telefonszám: +36-26/300-407

E-mail: ugyfelszolgalat@szentendre.hu

 

Fotó forrása: Pixabay