2018. november 26., 15:34
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Városháza előterében egy, a szentendrei kortárs művészeket bemutató új képzőművészeti sorozat indult, amelynek keretében a látogatók egy elemzéssel kísért művet, ezennel egy műegyüttest láthatnak Vincze Ottótól.

A HÓNAP MŰTÁRGYA II.
2018. november 21. – december 31.

Vincze Ottó:
Szemfényvesztés, 2017-2018
műegyüttes

Vincze Ottó még gyerekként került bele Szentendre művészettel áthatott aurájába, és rajzkészsége révén, őt idézem: „a kockológiától az aktig” mindent itt tanult rajztanáraitól, stúdiumait később a Képzőművészeti Főiskolán folytatta. A város építészete, szellemi energiája kimeríthetetlen forrásként táplálja, munkáihoz folyamatosan ellátja inspirációval. A klasszikus fogalmak mentén való gondolkodás, a hagyományos műfajok nem vonzzák, installatív objekteket, hanginstallációkat, environmenteket, filmeket készít, így vált lassan vérbeli „koncept művésszé”, akit a perfekt kidolgozottság, a metafizikai töltetű vizualitás, és a mögötte rejlő gazdag, árnyalt tartalom, történet, narratíva, spiritualitás együtt érdekel. Munkássága parallel haladt az európai képzőművészeti tendenciákkal, így válhatott külföldön is sikeres alkotóvá. Nem véletlen, hogy az elsők között találjuk, akik itthonról a velencei biennále idején megmutatkozhattak; és a helyi önkormányzat és a múzeum összefogásával olyan hatalmas volumenű, látványos projekttel állhatott elő, mint a már a szentendrei Duna vizén is látott Riverpool, a velencei lagúnákon.
Az itt látott munkák felidézik a redukált, mégis univerzálisan érthető eszközkészlettel dolgozó Korniss Dezső, Vajda Lajos alkotói módszerét, a karakteres motívumok gyűjtését, használatát, amelynek eredményeképpen a homogén mezőn, szigorú geometrikus vonalhálókkal megrajzolt piktogramszerű jelek ismétlődnek, tűnnek fel újra és újra. Nem véletlenül hasonlítanak az ábrák a rendszerváltás előtti idők varrást tanító füzeteinek grafikájára, Vincze Ottó valóban édesanyja szabásmintáit használta fel. Így keveredik a művekben az egyéni, a családi és a kollektív emlékezet, a helyi (szentendrei) hagyományok és a magyar művészettörténetben kiemelkedő avantgárdnak a ma is élő szellemisége.

Muladi Brigitta

A műegyüttes megtekinthető a Városháza előterében 2018. december 31-ig.