2024. március 8., 19:04

A térségben élők ellátásbiztonságának növelése érdekében az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon tárgyalt ma Fülöp Zsolt, Szentendre és Leidinger István, Pomáz polgármestere. Bár javaslataikat egyelőre nem fogadták el, mindketten hangsúlyozták, az itt élők védelmében továbbra is figyelemmel kísérik a rendszer működését, gyűjtik a betegek tapasztalatait, és a szükséges változásokat követelni fogják.

Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár március 8-án Budapesten, a Belügyminisztérium Fő utcai épületében fogadta Pomáz és Szentendre polgármesterét, hogy közösen értékeljék az új ügyeleti rendszer bevezetését követő első hónap tapasztalatait, és a polgármesterek ismertethessék a Szentendre járási rendszerre vonatkozó javaslataikat. A megbeszélésen részt vett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, Dr. Csató Gábor és Vitályos Eszter országgyűlési képviselő is.

Ellátási feszültségek, aránytalanságok

A polgármesterek a találkozó után a Szentendre.hu-nak elmondták: tudomásul veszik az ügyeleti rendszer átszervezését, mert komoly érvek szólnak mellette, de véleményük szerint az átszervezés csak akkor jelenthet előrelépést országos szinten, ha a térségi ellátás során nem keletkeznek olyan lyukak, ellátási feszültségek, amelyek most térségünket jellemzik. Ilyen például az, hogy a térség közismerten rossz közlekedési viszonyai miatt az ügyeleti központ lassan elérhető, és az, hogy a kijelölt gyermek ügyeleti központ a Duna túlpartján van.

Az ellátásbiztonság és az ügyeleti pontok jobb elérhetősége érdekében Fülöp Zsolt és Leidinger István azt javasolta: Pomázon és Tahitótfalun újra létesüljön 24 órás ellátást biztosító ügyelet, Szentendrén pedig hozzanak létre dedikált gyermekorvosi ügyeletet.

Az egészségügyi kormányzat képviselői a hivatalos statisztikákra hivatkozva mindhárom javaslatot elutasították. Pomázon az önkormányzat és az OMSZ integrációjában működő ügyeleti pont létrehozásától ugyanakkor elméletben nem zárkóztak el. Ezen kívül a nyári időszakra felmerült egy ideiglenes (nem 24 órás ellátást biztosító) ügyeleti pont nyitása Tahitótfalun.

Az OMSZ főigazgatója mindezt azzal indokolta, hogy az általuk ismert adatok szerint Pest vármegyében jól működik az új rendszer, egyetlen panasz sem érkezett. Véleményük szerint az ügyeleti pontokat februárban igénybe vevő betegek száma nem indokolja újabb pontok nyitását. A kormányzati oldal képviselői kiemelték: a budapesti Bethesda és Heim Pál gyermekkórházak ügyelete a Szentendrén és környékén élők számára változatlanul igénybe vehető.

– Az OMSZ statisztikái szerint a szentendrei járásban az új ügyeleti rendszer első hónapjában összesen 411 ellátás történt, ebből 111 volt gyermek. A váci gyermekügyeleten 12 gyereket láttak el a járásból – mondta el Fülöp Zsolt polgármester.

A válaszadók többsége elégedetlen

A problémamentességet sugalló hivatalos értékeléssel nincs összhangban az az összkép, amit a Szentendre.hu oldalon elérhető tapasztalatgyűjtő kérdőívre érkezett válaszok, valamint a térségi sajtóban megjelent esetek rajzolnak ki. A válaszadók többsége ugyanis elégedetlen az új rendszerrel. Gyakoriak az ügyeleti szám nehéz elérhetőségére, a szentendrei ügyeleti pont erős forgalma miatti lassú megközelíthetőségére vonatkozó panaszok. Többen aggályosnak tartják – mivel negatív tapasztalatot szereztek ezzel kapcsolatban –, hogy az ügyeleti ponton nem gyermekorvos vizsgálja meg, és látja el a gyerekeket.

Aggályos továbbá, hogy a szentendrei járásban közel 100 ezer lakosra ugyanúgy egy ügyeleti központ jut, mint az aszódi járásra, ahol fele annyian se laknak, miközben nálunk szezonálisan az ellátásban érintettek száma közel másfél-kétszeresére nő. Pest megye a legnagyobb lélekszámú megye, az elérési idő figyelembevételével tehát egyértelműen kevésnek minősíthető a három gyermekorvosi ügyeleti helyszín.

Az egyeztetés májusban folytatódik

Tekintettel a fentiekre a pomázi és tahitótfalui ügyeletek visszaállítása érdekében végzett aláírásgyűjtéseket a helyi kezdeményezők tovább folytatják. Fülöp Zsolt és Leidinger István hangsúlyozta: továbbra is az a célkitűzésük, hogy legyenek újabb ügyeleti helyszínek a térségünkben (Pomázon és Tahitótfalun). A szentendrei ügyeleti központban pedig legyen gyermekorvosi ügyelet, illetve az ügyeleti helyszínen mindig legyen gyermekszakorvos is.

Mivel minden érintett fél érdeke, hogy az új ügyeleti rendszer minél magasabb szintű, és mindenki számára elérhető betegellátást nyújtson, a megbeszélés résztvevői megegyeztek, hogy májusban újabb egyeztetés lesz. Ezen a következő hónapok tapasztalatai, és adatai alapján tárgyalnak majd tovább, és döntenek esetlegesen új ügyeleti pont létrehozásáról, és annak pontos helyéről.

Továbbra is várjuk a Szentendrei járásban élők tapasztalatait az ügyelet működésével kapcsolatban. Kérdőívünk célja, hogy az állami illetékesek felelős döntését a helyiek közvetlen tapasztalatán alapuló, hiteles információkkal segítse. Köszönjük az együttműködést!

(Borítókép: Isza Ferenc / Szentendre.hu)

Az OMSZ hivatalos tájékoztatója: