2023. június 30., 12:42

A művész születésnapján, június 29-én avatták fel Deim Pál Tájékozódási plasztika című művét a Deim téren. A közösségi összefogással megvalósult, ötvenhat zománctáblával borított köztéri alkotás új, ikonikus színfolt Szentendrén.

A szobor költségeinek előteremtése érdekében a Ferenczy Múzeumi Centrum tavaly decemberben indított és idén március végén záruló, Dobjuk össze!” közösségi gyűjtése sikeres volt, így Deim Pál születésnapjára megvalósulhatott a szentendrei Deim Pál térre megálmodott köztéri alkotás. (A képviselő-testület tavaly döntött úgy, hogy a Posta előtti köztér Deim Pál Kossuth-díjas festőművész és szobrász nevét viselje. A teret Fülöp Zsolt polgármester, helyi képviselők, művészek és a neves képzőművész családjának jelenlétében 2022. július 2-án avatták fel – a szerk.)

A 3×3 méteres szobor megvalósulását Szentendre Város Önkormányzata, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Deim Pál családja, valamint számos cég, helyi művész és Szentendréhez kötődő magánszemély támogatta.

A plasztikát borító piros-kék zománctáblák a Bonyhádi Zománcárugyárban készültek el, és a térre felállított vázszerkezetre Kontur András szobrászművész közreműködésével kerültek fel. A betonalap elkészítésében a Szebeton és a VSz Nzrt. közreműködött, a kiviteli terveket az XYZ DesignLabor Bt. készítette el.

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Farkas Ádám szobrászművész és Deim Réka művészettörténész, a művész unokája. Az ünnepi hangulatot a kiváló – 2022. augusztus 20-án Pro Urbe Díjjal is elismert – muzsikus, Borbély Mihály szaxofonjátéka tette teljessé.

Fülöp Zsolt polgármester a városhoz ezer szállal kötődő szentendreiek közösségi szellemét és tenni akarását emelte ki, Prosek Zoltán igazgató megköszönte mindazok segítségét, akik anyagi támogatással, munkájukkal, szervezéssel segítették a szobor létrejöttét, és emléklapokat nyújtott át az arany- és bronzfokozatú támogatóknak.

Farkas Ádám szobrászművész szerint „a plasztika olyan erős szimbólum, mintha Deim Pál ma alkotta volna, holott negyvenhét évvel ezelőtt tervezte meg. Deim hatalmas művész – azért merem jelen időben mondani, mert itt van a hátam mögött a bizonyíték: a művei létre tudnak jönni a halála után is… mert a művészet valójában híd az életen túlra” – fogalmazott a művész.

„A Tájékozódási plasztika Deim Pál számos köztéri szoborterve közül azon kevesek egyike, amely nem megemlékezési funkciót lát el. Azzal a céllal készült, hogy egy egyhangú közteret barátságosabbá és kreatívabbá tegyen, illetve markáns jelenlétével identitást kölcsönözzön neki. A szobor így betöltheti eredeti funkcióját, és erősítheti a város kreativitásra és művészetre épülő identitását. Azt az irányt képviselheti a Szentendrére érkező lakók és látogatók számára, amelyet Deim Pál személye is megtestesített: az ésszerű modernizáció és a múlt értékeinek őrzése közötti egyensúlyt” – mondta el a szoborról Deim Réka művészettörténész, a művész unokája.

Az ünnepségen nagy számban részt vevő közönség örömmel vette birtokba az új köztéri alkotást: családi fotók, szelfik, művészi felvételek háttere immár a vidám, színes plasztika a Deim téren.

Fotó: © Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum