2023. június 16., 09:03

Közösségi összefogással valósul meg Szentendrén a Deim Pál térre megálmodott Deim-szobor. Az ötvenhat színes zománctáblával borított köztéri alkotást a művész születésnapján, június 29-én avatják fel. A 3×3 méteres köztéri szobor megvalósulását Szentendre Város Önkormányzata, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Deim Pál családja, valamint számos cég, helyi művész és Szentendréhez kötődő magánszemély támogatta.

A szoboravató időpontja: 2023. június 29. (csütörtök), 18:00
Helyszín: Deim Pál tér, Szentendre

Az átadó ünnepségen köszöntőt mond Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Farkas Ádám szobrászművész, Deim Réka művészettörténész

Közreműködik: Borbély Mihály – szaxofon

„A szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című terve alapján valósul meg, amely több szempontból egyedülálló a művész életművében. Egyrészt ez az egyetlen zománc technikájú alkotása, másrészt számos köztéri szoborterve közül azon kevesek egyike, amely nem megemlékezési funkciót lát el. Azzal a céllal készült, hogy egy egyhangú közteret barátságosabbá és kreatívabbá tegyen, illetve markáns jelenlétével identitást kölcsönözzön neki.
Deim Pál 1976-ban vett részt a magyar zománcművesség egyik központjának számító kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep frissen létesült művésztelepén, amelynek fókuszában az építészethez kapcsolódó projektek álltak. Ebben a kontextusban született meg a szoborterv, hogy hozzájáruljon egy új lakótelep élhetőbbé tételéhez.
Az eredeti elképzelés nem valósult meg, de Szentendre városa és a Ferenczy Múzeumi Centrum 2022-ben, a művész születésének 90. évfordulóján úgy döntött, felállítja a szobrot a Deim Pálról frissen elnevezett téren.
A Tájékozódási plasztika így betöltheti eredeti funkcióját, és erősítheti a város kreativitásra és művészetre épülő identitását. Azt az irányt képviselheti a Szentendrére érkező lakók és látogatók számára, amelyet Deim Pál személye is megtestesített: az észszerű modernizáció és a múlt értékeinek őrzése közötti egyensúlyt” – fejtette ki Deim Réka, a művész unokája, a MűvészetMalomban 2022-ben és a Virág Judit Galériában 2023-ban megrendezett Csendek című életműtárlat kurátora.

Köszönjük minden támogatónak, aki hozzájárult valamilyen formában a köztéri szobor megvalósulásához. Ünnepeljük meg együtt, hogy Deim Pál alkotásával egy új, ikonikus színfolttal gazdagodik Szentendre!

(Borítókép: Bellai László / Szentendre.hu, képgaléria: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)