2019. január 5., 14:37
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. és alvállalkozója felkészült a tél érkezésére és a télies útviszonyok kezelésére. A téli útüzemeltetés időszaka november 15-én indult, amely során 8 munkagép áll rendelkezésre, valamennyi GPS nyomkövetővel szerelt a pontos ellenőrizhetőség érdekében. A nagyobb forgalmú közutak, közintézmények az elmúlt években már megszokott módon prioritást élveznek. A síkosságmentesítést szakmailag jól képzett, a területet ismerő hódiszpécser irányítja majd, a kezelésbe vont közel 300 közút, járdaszakasz és közterület síkosságmentesítése során. A munkások a gépi mellett kézi erővel is dolgoznak szükség esetén.

A téli útviszonyok kezelésére való felkészülést november közepén ellenőrizte Verseghi-Nagy Miklós polgármester. Mint elmondta, a Városi Szolgáltató Zrt. felkészült a télre, és az esetleges rendkívüli időjárásra is. Korszerűsítették az eszközparkot, hogy a szűkebb utcákat is le tudják tisztítani. A síkosságmentesítésre már betáraztak 330 t sót, és további 1500 tonnát lekötött a város.

Az önkormányzati utakat a város téli útüzemeltetési szabályzatának megfelelő sorrendben lehet hó- és síkosságmentesíteni, ami azt is jelenti, hogy amíg folyamatos a havazás, addig kizárólag az első osztályba sorolt fő közlekedési gyűjtőutak takarítását kell végezni, ezt követően lehet áttérni az alacsonyabb szolgáltatási osztályba sorolt utakra. Az utak besorolása itt tekinthető meg.

A szabályzat szerint a hóeltakarítást a fő- és a tömegközlekedési útvonalakon kell kezdeni. A munkakezdés fontossági sorrendje: az autóbuszjáratok vonalszakaszai, a helyi közúti tömegközlekedés egyéb útvonalai, az országos autóbusz-közlekedés útvonalai, továbbá a települések területén a lakossági ellátást biztosító főbb intézményekhez (élelmiszerellátó központok, vásárcsarnokok), valamint az egészségügyi és a közintézményekhez vezető útvonalak.

Meredek földutak nem szerepelnek a téli útüzemeltetési szabályzatban, mert azokon nem lehet gépi hó- és síkosságmentesítést végezni, hiszen az utcák adottságai alkalmatlanná teszik azokat a szóró-ekéző járművekkel történő közlekedésre. Ezeknél az utaknál kézi szóróanyag kihelyezésére van lehetőség.

Utak besorolása:

I. szolgáltatási osztály: belterületi kiépített I. rendű főutak, melyek jelentős forgalmat
bonyolítanak, valamint a tömegközlekedési útvonalak
II. szolgáltatási osztály: belterületi kiépített II. rendű főutak, melyek közepes
forgalmat bonyolítanak le
III. szolgáltatási osztály: bel- és külterületi kiépített mellékutak, melyek kis
forgalmat bonyolítanak le
VI. szolgáltatási osztály: kiépített és nem kiépített utak, melyek vonalvezetése és
keresztszelvényének kialakítása miatt jelentős korlátozó kötöttségeket jelent az
üzemeltetés biztosításában, de járhatóságának biztosítása, hálózati szerepe miatt
fontos

Az állami tulajdonú utak – a 11-es út (16 861 km szelvénytől a 23 754 km szelvényig), a
Szentlászlói út (1+376 km szelvénytől a 19+797 km szelvényig), valamint a Sztaravodai út (0
km szelvénytől a 4 653 km szelvényig) – síkosságmentesítéséről és hóeltakarításáról a
Magyar Közút Zrt. gondoskodik.

Téli készenléti szolgálatot a november 15-től március 15-ig terjedő időszakra biztosít az önkormányzat. Ebben az időszakban 24 órás szolgálatban áll a szóró-ekéző járműparkot irányító hódiszpécser, aki a +36 20 320 7216 telefonszámon bármikor hívható, fogadja a panaszbejelentéseket, illetve elmondja, hogy éppen mely utcákban dolgoznak a járművek és nagyjából mikorra várható az érkezésük a bejelentő utcájába. Amennyiben a hódiszpécseri szolgálat jelentése alapján az időjárási viszonyok indokolják, úgy tényleges készenlét rendelhető el. Rendkívüli időjárás esetén, ha az elhárítási munkák hatástalannak bizonyulnak, az elhárítási és útvonal-biztosítási munkákat csak különleges esetekre (élet és vagyonvédelem, közellátás biztosítása) kell korlátozni.

A téli időjárásra való felkészülés az önkormányzat mellett Szentendre valamennyi ingatlantulajdonosának és -használójának is feladata. Az ingatlantulajdonosokra, lakosokra vonatkozó téli útüzemeltetéssel kapcsolatos rendelkezéseket Szentendre Város Önkormányzatának köztisztaságról szóló önkormányzati rendelete tartalmazza, és a Városi házirend kiadvány is ismerteti.