2021. december 2., 16:49
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Ha hihetünk az előrejelzéseknek, akkor decemberben nem várható számottevő havazás Szentendrén, de sok esőre, havas esőre, éjszakai fagyokra számíthatunk. A Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ) a város téli útüzemeltetési szabályzatában foglaltak szerint felkészült a télre. A november 15-étől érvényes téli útüzemeltetési rend március 15-ig tart.

A VSZ összesen nyolc szóró- és ekézőgéppel rendelkezik, a gépi hóeltakarítás és síkosságmentesítés mellett a fagymentesítésen kézi erővel is dolgoznak. Az önkormányzat által kezelt úthálózat síkosságmentesítését és hóeltakarítását képzett és gyakorlott diszpécserek irányítják. A munkagépek a főbb útvonalak esetében a havazás észlelését követően maximum egy órán belül bevethetőek. Folyamatosan ellenőrzik a közutak állapotát, a bejelentésekre a VSZ ügyfélszolgálat a lehető legrövidebb időn belül reagál.

Az állami tulajdonú utak – a 11-es út, a Szentlászlói út, valamint a Sztaravodai út – síkosságmentesítéséről és hóeltakarításáról a Magyar Közút Zrt. gondoskodik.

A szabályzatban előírtak szerint a hóeltakarításban, síkosságmentesítésben a nagyobb forgalmú közutak, közintézmények környéke elsőbbséget élvez a kisebb forgalmú utcákkal szemben. A városi közutak osztályba sorolásánál egyebek mellett figyelembe vették az út településszerkezeti helyzetét, a tömegközlekedésben, a közintézmények, a kereskedelmi, ipari és más gazdasági létesítmények megközelíthetőségében játszott szerepét, továbbá az útpálya kiépítettségét (burkolt út, földút). A IV. osztályba sorolt utak az I-III. szolgáltatási osztályba tartozó utak hóeltakarítása utánra ütemezhető olyan minőségben, hogy biztosítsa az út téli felszereltségű járművel való járhatóságát. (Az utak téli úttakarításának fontossági sorrendjéről, szolgáltatási osztályba sorolásukról bővebben ITT tájákozódhat.) 

A város Téli Útüzemeltetési Szabályzataa szerint a téli időjárásra való felkészülés, a téli üzemeltetésben való részvétel Szentendre valamennyi polgárának feladata. A lakosok, ingatlantulajdonosok, bérlők síkosságmentesítéssel, hóeltakarítással kapcsolatos kötelezettségeit Szentendre Város Önkormányzatának köztisztaságról szóló rendelete szabályozza. E szerint valamennyi ingatlan tulajdonosa, kezelője és használója köteles gondoskodni az ingatlana oldalhatárai és a közúti közlekedésére szolgáló út közötti kiépített vagy kiépítetlen területsáv (ide értve az ingatlan előtt található járdaszakaszt) tisztántartásáról, síkosságmentesítéséről, hóeltakarításáról. A VSZ síkosságmentesítő útszóróanyagot helyez ki több helyen a városban a lakosság számára.

  • Kérjük, a gépkocsival közlekedőket, hogy fokozott körültekintéssel vezessenek – a téli út- és látási viszonyoknak megfelelően.
  • Kérjük, hogy vegyék figyelembe a téli útüzem idejére vonatkozó megállást, várakozást tiltó táblákat. Azért különösen fontos a tiltások betartása, mert a hókotró nem fér el az úton, vagy a kotró által tolt hótömeg kárt tehet a gépkocsiban.
  • Kérjük az autósokat, hogy járművüket szereljék fel téli gumival, rendelkezzenek hólánccal, jégkaparóval, zároldó szerrel!

Időjárás előrejelzések decemberre: